MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 46 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 26.10.2015 – 30.10.2015

10.12.2015   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 39 проектів законів та постанов Верховної Ради України, зокрема 5 процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів та проведенням парламентських слухань. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 39 проектів законів та постанов Верховної Ради України, зокрема 5 процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів та проведенням парламентських слухань. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 3356 від 26.10.2015 (Мамчур Ю. В.) про внесення змін до статті 10 Закону України «Про державні нагороди України» (щодо почесних звань в авіаційній галузі).

Пропонується встановити нові почесні звання України: «Заслужений льотчик України», «Заслужений льотчик-випробувач України» та «Заслужений штурман України».

Проект 3381 від 30.10.2015 (Федорук М. Т.) про внесення зміни до статті 58 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо окремих питань здійснення керівництва виконавчими апаратами обласних та районних рад у Донецькій та Луганській областях.

Пропонується доповнити зазначену статтю частинами 5 та 6 такого змісту: «5. На територіях Донецької та Луганської областей, на яких сесії відповідних обласних та районних рад не скликаються і не проводяться, а повноваження цих рад виконують військово-цивільні адміністрації, утворені відповідно до Закону України «Про військово-цивільні адміністрації», у разі відсутності голів обласних, районних рад, перших заступників голів обласних рад, заступників голів обласних, районних рад, а також у разі неможливості виконання зазначеними посадовими особами своїх обов’язків з інших причин, виконавчий апарат відповідної ради тимчасово очолює за посадою керуючий справами виконавчого апарату ради.

6. У випадках, передбачених частиною п’ятою цієї статті, керуючий справами виконавчого апарату ради здійснює повноваження голови відповідної ради, передбачені пунктами 6, 9, 10, 11, 13, 14, 15 частини шостої статті 55 цього Закону в частині, що стосується діяльності виконавчого апарату ради і припиняє здійснення зазначених повноважень у день обрання голови новообраної ради».

Проект значною мірою є альтернативним проекту 3214 від 02.10.2015 (Тарута С. О.) про внесення змін до Закону України «Про місцеві вибори» (див. Бюлетень № 42).

Проект 3382 від 30.10.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 3 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» щодо вдосконалення процедур державної регуляторної політики.

Невеликий за обсягом проект, яким передбачено не поширювати дію Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» на видавання актів з питань встановлення режиму надзвичайної ситуації та проведення антитерористичної операції, а також на «здійснення регуляторними органами регуляторної діяльності у період та на території введення режиму воєнного, надзвичайного стану, встановлення режиму надзвичайної ситуації, проведення антитерористичної операції».

 

Ідеологічні питання

 

Проект 3368 від 29.10.2015 (Горбунов О. В.) про внесення змін до Закону України «Про географічні назви» щодо встановлення географічних назв.

Пропонується заборонити «присвоювати географічним об’єктам назви, які є іменами або псевдонімами монархів, державних, політичних, військових діячів Російського (Московського) царства, Російської Імперії ХIV–ХХ століть або похідними від них, назви, співзвучні з такими іменами або псевдонімами, назви, які містять у собі елементи титулів монархів Російського (Московського) царства, Російської Імперії ХIV–ХХ століть» і відповідно зазначити, що перейменування географічних об’єктів, пов’язане з необхідністю приведення їхніх назв відповідність до вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», здійснюється у порядку, передбаченому названим законом, з урахування наведених змін.

Як видається, перейменування географічних об’єктів не повинно мати характер масової кампанії і за всіх обставин та ідеологічних настанов мають бути збережені первинні назви, дані першовідкривачами або засновниками географічних об’єктів. До того ж, як слушно зауважило у своєму висновку ГНЕУ, багато російських державних діячів, зокрема родини Розумовських, Бозбородьків та інші, зробили значний внесок у розвиток української культури.

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 3366 від 28.10.2015 (Міщенко С. Г.) про внесення змін до деяких законів України щодо проведення міжнародного аудиту надходження та використання коштів Державного бюджету України та окремо спеціального фонду Державного бюджету України в частині отриманих коштів від міжнародних донорів та інвесторів.

Пропонується внести зміни за Законів України «Про Рахункову палату» та «Про Регламент Верховної Ради України», якими покласти на Рахункову палату завдання організувати «проведення міжнародного аудиту надходження та використання коштів Державного бюджету України та спеціального фонду Державного бюджету України в частині отриманих кредитів (позик), що залучаються Україною від іноземних держав, банків і міжнародних фінансових організацій для реалізації інвестиційних проектів» та встановити, що такий звіт подається Рахунковою палатою до Верховної Ради України разом із щорічним звітом палати, але «не пізніше 30 червня року, наступного за звітним». За результатами розгляду звітів про результати діяльності Рахункової палати та міжнародного аудиту Верховна Рада України приймає рішення.

Проект 3372 від 29.10.2015 (Сотник О. С.) про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» щодо забезпечення відкритості Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Проектом передбачається уточнити та дещо обмежити права Генерального прокурора щодо Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (далі – САП). Зокрема, пропонується залишити за ним лише повноваження із створення САП, а затвердження граничної чисельності прокурорів та інших працівників САП, її структури та штатного розпису покласти на керівника САП. Крім того, визначається, що «відібраний рішенням конкурсної комісії один кандидат на посаду подається на розгляд Генерального прокурора України. Генеральний прокурор України упродовж трьох днів з дня внесення йому відповідного подання призначає відібраного конкурсною комісією кандидата на відповідну посаду». Окремо пропонується уточнити, що на кандидатів на посади прокурорів САП мають поширюватися загальні вимоги щодо кандидатів на посаду прокурора місцевої прокуратури.

Проект значною мірою втратив свою актуальність, оскільки він не був розглянутий до дня призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Проект 3386 від 30.10.2015 (Ляшко О. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою усунення Президента України від здійснення ним не встановлених Конституцією України повноважень у сфері діяльності національних комісій, які здійснюють державне регулювання енергетики та комунальних послуг, ринків цінних паперів і фінансових послуг, зв'язку та інформатизації, що призвело до штучного підвищення ціни на природний газ для населення та спричинило інші негативні наслідки для економіки держави.

Головна ідея проекту полягає в тому, щоб трансформувати підконтрольні Президенту України національні комісії, які здійснюють державне регулювання енергетики та комунальних послуг, ринків цінних паперів і фінансових послуг, зв'язку та інформатизації, у підконтрольні Кабінету Міністрів України відповідні центральні органи виконавчої влади із спеціальним статусом. Особливістю новостворених органів має бути те, що вони діятимуть в колегіальний спосіб. Для реалізації цієї ідеї пропонується внести зміни в понад 40 Законів України.

Ідея проекту, як видається, заслуговує на увагу. Водночас конкретні законодавчі пропозиції, враховуючи їх значний огляд потребують консультацій із фахівцями і ретельного опрацювання.

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 3376 від 30.10.2015 (Луценко І. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації права громадян на відмову від участі у голосуванні.

Проект передбачає не лише право виборців відмовитись від реалізації права участі у голосуванні на найближчих чергових або позачергових виборах, а й право отримання з Державного бюджету України компенсації за свою відмову в розмірі, який дорівнює 50% від мінімальної заробітної плати, що затверджена на момент реалізації права на відмову від участі у голосуванні.

Доволі дотепна, хоча і дискусійна, пропозиція, яка покликана запобігти правопорушенням, пов'язаним з підкупом виборців.

Проект Постанови 3361 від 27.10.2015 (Тарута С. О.) про забезпечення конституційних виборчих прав виборців міст Маріуполя та Красноармійська.

Проект містить єдину норму: «Центральній виборчій комісії в установленому законодавством України поряду, призначити та забезпечити організацію проведення повторних місцевих виборів у містах Маріуполь та Красноармійськ».

Проект було відкликано 04.11.2015.

Проект 3371 від 29.10.2015 (Бойко Ю. А.) про забезпечення проведення голосування на чергових виборах депутатів міських рад та міських голів у містах Красноармійську та Маріуполі Донецької області у 2015 році.

Як і попередній, цей проект є реакцією на те, що у зазначених містах у призначений день місцеві вибори не відбулися, а чинний Закон України «Про місцеві вибори» не містить механізмів, які б дозволили переносити дату голосування на інший день. Текст проекту, крім прикінцевих положень, містить лише одну статтю такого змісту «голосування на чергових виборах депутатів до міських рад та міських голів у містах Красноармійську та Маріуполі Донецької області у 2015 році проводиться в порядку, визначеному Законом України «Про місцеві вибори» [тт. мала бути кома – автори огляду] 15 листопада 2015 року».

Водночас, як слушно зауважено у висновку ГНЕУ, призначити лише дату нового голосування недостатньо. Слід також визначити,  за якими правилами мають відбуватись інші виборчі процедури, зокрема передвиборна агітація, підготовка виборчих дільниць до голосування, друк бюлетенів, а після голосування – підрахунок голосів виборців та встановлення результатів виборів.

Проект розглядався парламентом разом з докладнішим альтернативним проектом 10.11.2015 і було прийнято рішення прийняти альтернативний проект 1371-1 від 04.11.2015 (буде проаналізовано в Бюлетені № 47).

Проект 3370 від 29.10.2015 (Денісова Л. Л.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо не включення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу банківських грошових переказів трудових мігрантів.

Пропонується визначити, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються «іноземні доходи у вигляді банківських грошових переказів із-за меж території України від члена сім’ї першого ступеня споріднення, який подав декларацію про майновий стан і доходи за попередній звітний період, - у межах задекларованої суми іноземного доходу такого члена сім’ї першого ступеня споріднення».

ГНЕУ вважає що проект не відповідає законодавству України і потребує погодження з урядом.

Проект 3377 від 30.10.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту окремих категорій осіб.

Ключовим є положення, яким закріплюється обов’язок Служби у справах дітей здійснювати контроль за умовами утримання і виховання дітей віком до 3-х років, які перебувають із матерями, що взяті під варту або засуджені, та неповнолітніх віком від 14 до 18 років, що узяті під варту або засуджені. Положення такого змісту вносяться до КВК України, Законів України «Про попереднє ув’язнення» та «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей».

 

Кримінальне, кримінальне процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 3362 від 27.10.2015 (Помазанов А. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедури проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Пропонується внести однотипні та майже дослівні зміни до ЦПК, ГПК та КАС України. По-перше, пропонується закріпити виключний переліку підстав, з яких може бути відмовлено в проведенні засідання в режимі відео конференції, а саме: «1) порушення порядку та строку звернення до суду щодо залучення особи у судове засідання в режимі відеоконференції; 2) відсутність технічної можливості суду забезпечити належне проведення судового засідання; 3) якщо заявник без поважних причин не з’явився на судове засідання в режимі відеоконференції та повторно подав клопотання про її проведення; 4) якщо справа розглядається у закритому судовому засіданні». По-друге, встановлюються вимоги до суду, якому доручається проведення відеоконференції, а саме: «голова суду, якому доручається забезпечити проведення відеоконференції, до дня судового засідання визначає відповідальну особу» та «докази, письмові пояснення, заяви, клопотання та інші документи або їх копії невідкладно засвідчуються відповідальною особою і головою суду та скріплюються печаткою суду, у якому проводиться відеоконференція, і не пізніше наступного дня після її проведення надсилаються поштою рекомендованим листом із повідомленням про вручення або через кур’єра до суду, що здійснює розгляд справи». По-третє, враховуючи що технічні проблеми під час проведення відеоконференції можуть мати тимчасовий характер і, відповідно, бути усунені в найкоротший час, пропонується дозволити судді не лише відкласти розгляд справи, а й оголосити перерву, на час, необхідний для цього.

Усі зміни виглядають доцільними і зумовленими практикою.

Проект 3373 від 29.10.2015 (Денисенко В. І.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення граничного терміну на подання клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Пропонується зменшити термін на подання клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції з 7 до 3 днів від дати такого засідання. Дослівно однакові зміни вносяться до ЦПК, ГПК та КАС України.

Пропоновані нові строки не видаються належно обґрунтованими  з огляду на реальний стан забезпечення судів відповідним обладнанням та спеціалістами.

Проект 3365 від 28.10.2015 (Яценко А. В.) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо обмеження права на проведення негласних слідчих (розшукових) дій та використання їх результатів.

Пропонується доповнити частину 2 статті 246 «Підстави проведення негласних слідчих (розшукових) дій» новим абзацом другим такого змісту «Проведення негласних слідчих (розшукових) дій з метою отримання доказів вчинення злочину особою, якій повідомлено про підозру у вчиненні цього злочину, забороняється. Відомості, які свідчать про причетність особи до вчинення злочину, отримані в результаті негласних слідчих (розшукових) дій після повідомлення їй про підозру у вчиненні цього злочину, не можуть бути використані у якості доказу».

Аргументація ініціаторів проекту щодо доцільності такої норми видається не зовсім переконливою.

Проект 3369 від 29.10.2015 (Фурсін І. Г.) про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про судовий збір» щодо доповнення переліку пільгових категорій.

Передбачається віднести до числа осіб, які звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях «Фонд гарантування вкладів фізичних осіб – при здійсненні своїх повноважень» та «банки, що виводяться з ринку або ліквідуються відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» – за позовами майнового чи немайнового характеру».

Остання пропозиція виглядає щонайменше спірною.

Проект 3387 від 30.10.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національної поліції.

Проект був покликаний привести законодавство України у відповідність до Закону України «Про Національну поліцію». Майже всі зміни полягають у заміні в текстах законів України згадок про міліцію та органи МВС на згадки про Національну поліцію, а згадки про осіб начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ – на згадки про поліцейських. В окремих випадках згадки про Національну поліцію, її органи, підрозділи і співробітників включаються у текст закону як доповнення.

Проект був прийнятий за скороченою процедурою як закон 10.11.2015 і повернутий з підписом Президента України 04.12.2015.

 

Культура та освіта

 

Проект 3359 від 27.10.2015 (Сюмар В. П.) про внесення змін до Закону України «Про кінематографію» (щодо фільмів держави-агресора).

У проекті пропонується уточнити встановлену Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» від 5 лютого 2015 р. заборону трансляції будь-яких фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора після 1 січня 2014 року. Пропонується поширити зазначену заборону й на ті фільми, які, можливо, були створені раніше, але вперше опубліковані (оприлюднені) після зазначеної дати.

Уточнення має суто технічний характер і покликано запобігти спробам обійти заборону, оголошуючи недостовірну дату створення фільму, яка, за твердженням ініціаторів проекту, на відміну від дати першого оприлюднення фільму чітко не фіксується.

Проект 3363 від 27.10.2015 (Ляшко О. В.) про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення фінансування навчальних закладів, закладів охорони здоров'я та підтримки інформатизації музеїв, бібліотек, архівних установ, навчальних закладів, закладів охорони здоров'я, наукових установ).

Пропонується віднести до числа захищених видатків загального фонду бюджету: «функціонування і розвиток системи дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти, у тому числі, поєднання освіти з наукою та виробництвом для високотехнологічного та інноваційного розвитку країни, на оплату послуг з підготовки кваліфікованих кадрів на умовах державного замовлення», «оплату послуг з підготовки наукових кадрів у наукових установах на умовах державного замовлення», «оплату первинної медико-санітарної, амбулаторно-поліклінічної та стаціонарної допомоги», «оплату спеціалізованої, високоспеціалізованої амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної, санаторно-реабілітаційної допомоги та санітарно-епідеміологічного нагляду» та «зв'язок та телекомунікації послуг доступу до мережі Інтернет національних музеїв, національних та державних бібліотек, державних архівних установ, національних та державних навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, наукових установ».

Зауважимо, що віднесення до числа «захищених» видатків надає деяку стабільність фінансуванню, але не збільшує його обсягів, а тому не вирішує проблем «бюджетних галузей» економіки.

Проект 3380 від 30.10.2015 (Льовочкіна Ю. В.) про внесення змін до Закону України «Про загальну середню освіту» (щодо діяльності міжнародних (інтернаціональних) загальноосвітніх навчальних закладів (шкіл).

Пропонується ввести до числа загальноосвітніх навчальних закладів «міжнародний (інтернаціональний) загальноосвітній навчальний заклад (школа) – акредитований в Україні навчальний заклад, що здійснює діяльність з надання освітніх послуг за міжнародними (інтернаціональними) освітніми шкільними програмами однією з мов ООН, по закінченню навчання в якому не передбачена видача документа про освіту державного зразка, однак видається документ про освіту міжнародного зразку». Та визначити, що «Міжнародні (інтернаціональні) загальноосвітні навчальні заклади (школи), які здійснюють діяльність з надання освітніх послуг за міжнародними (інтернаціональними) шкільними програмами та видають документ про освіту (диплом) міжнародного зразку, підлягають акредитації в порядку, що визначається Міністерством освіти і науки України».

Проект виглядає цікавим, але дещо суперечливим у тій частині, що держава здійснює акредитацію міжнародних загальноосвітніх навчальних закладів, але відмовляється видавати документ про освіту державного зразка.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 3357 від 26.10.2015 (Южаніна Н. П.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації.

Під проектом підписалося понад 100 народних депутатів України. Він охоплює майже всі існуючі податки і пропонує суттєві зміни чинного Податкового кодексу України. Водночас значний загальний обсяг проекту (115 сторінок) позбавляє можливості належним чином проаналізувати його в цьому огляді.

Проект 3364 від 28.10.2015 (Томенко М. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони тваринного світу та боротьби з браконьєрством).

Пропонуються деякі зміни до Законів України: «Про тваринний світ», «Про мисливське господарство та полювання», «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про природно-заповідний фонд України» та Кодексу України про адміністративні правопорушення, в яких, зокрема, забороняється полювання із застосуванням або використанням теплові зорів та холодної метальної зброї, вирубування дуплястих дерев, утримання ведмедів та вовків у ресторанах та інших непристосованих для цього місцях.

Проект 3367 від 29.10.2015 (Мураєв Є. В.) про валютне регулювання та валютний контроль.

У проекті визначаються принципи валютного регулювання та валютного контролю, умови і порядок проведення резидентами та нерезидентами валютних операцій в Україні, регламентується здійснення резидентами валютних операцій за межами України, повноваження і функції державних органів у сфері регулювання валютних операцій, права й обов’язки резидентів та нерезидентів, які здійснюють в Україні валютні операції, а також встановлюється відповідальність за порушення валютного законодавства. Національному банку України з метою забезпечення стабільності грошової одиниці України та платіжного балансу України в порядку та в межах, встановлених цим проектом, надається право регулювати валютні операції через застосування таких інструментів: вимога щодо ліцензування валютних операцій; вимога щодо резервування валютних операцій; вимога щодо відкриття та використання спеціального рахунку для проведення валютних операцій; вимога щодо обов’язкового продажу надходжень резидентів в іноземній валюті на валютному ринку України. Також визначено порядок здійснення резидентами та нерезидентами розрахунків в іноземній валюті та валюті України, умови репатріації резидентами іноземної валюти та валюти України, обов’язкового продажу частки валютної виручки та умови і порядок ліцензування.

Проект 3378 від 30.10.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо уточнення деяких положень).

У проекті уточнюється поняття спортивної зброї і правила придбання, зберігання, перевезення і використання спортивної зброї і боєприпасів до неї; поняття тренера та вимоги до освіти фахівців, які мають право проводити фізкультурно-оздоровчу та спортивну діяльність, фізкультурно-спортивну реабілітацію; а також виключаються з переліку можливих засновників різних типів навчальних закладів спортивного профілю місцеві державні адміністрації.

Проект 3383 від 30.10.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» (щодо уточнення деяких термінів та понять).

В проекті майже виключно йдеться про заміну терміносполучення «риба та інші водні живі ресурси» на терміносполучення «водні біоресурси», що не викликає принципових заперечень.

Проект 3384 від 30.10.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 5 Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних» (щодо подолання піратства та поліпшення інвестиційного клімату).

Як зазначається в пояснювальній записці, «з прийняттям проекту Закону буде створений додатковий та вагомий механізм боротьби із порушеннями законних прав та інтересів осіб, яким належать права на об'єкти авторського права та (або) суміжних прав. Запропоновані зміни дадуть змогу удосконалити процес видачі контрольних марок, дозволять власникам прав на об'єкти авторського права і суміжних прав самостійно здійснювати контроль за реалізацією норм закону в частині видачі контрольних марок». Для цього пропонується закріпити умову щодо того, що «Установа [центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності – авт. огл.] протягом трьох робочих днів з дня видачі контрольних марок оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті перелік найменувань примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних встановленого зразка із зазначенням творів, зафіксованих на цих примірниках (мовою, що використовується для оригіналу відповідного примірника), дані про заявника (для юридичних осіб – повне найменування, для фізичних осіб – прізвище, ім'я та по батькові), щодо якого прийнято рішення про видачу контрольних марок, кількість виданих контрольних марок, дату видачі контрольних марок».

 

 Поділитися