MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

За ґрати за вподобайку: окрема думка судді Аркадія Бущенка Слідчі встановили особи ймовірних убивць Володимира ВакуленкаЗ такою навалою злочинів не впоралася б жодна правоохоронна система світу, — Євген ЗахаровВідновлення ідентифікації ВПО в Ощадбанку і доплати пенсіонерам від ООНСлідство встановило особи трьох російських командирів, причетних до ракетного удару по Кременчуку Україна спростила реєстрацію місцепроживання дітей ВПОВстановлено особи шістьох генералів РФ, які віддавали накази щодо захоплення Харківщини, — СБУ ‘Війна на чотирьох лапах’ — особиста війна Сергія НебогиНові обмеження права на свободу та особисту недоторканністьОтримати статус ВПО тепер можна в Дії Старий-новий статус ВПО: які права він надає українцям?ООН: внаслідок дій окупантів в Україні загинули щонайменше 902 цивільні особиДержава допомогла отримати житло лише одному відсотку з полутора мільйонів ВПО – ОмбудсманТретині ВПО немає чим сплачувати оренду – дослідження Міжнародної організації з міграціїРада проголосувала за безкоштовне харчування для дітей переселенцівДо уваги ВПО! Прийнято Закон спрямований на врегулювання питань оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, громадянам, які проживають у зоні проведення антитерористичної операції або переселилися з неї під час її проведенняОсоби без права на громадянство – черговий сезон серіалуВступ до ВНЗ для ВПО: які особливості?Абітурієнтам- ВПО: про вступну кампанію та пільги для студентівЛьвівський суд зобов’язав Росію виплатити понад 4.7 млн ₴ переселенцям зі Станиці Луганської

Моніторингова група відвідала Ізюмський район Харківщини з метою перевірки дотримання прав ВПО

23.03.2016   
Медиагруппа ХПГ
З 21 по 23 березня 2016 року юристи Харківської правозахисної групи разом з представниками офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини відвідали Ізюмський район Харківщини з метою перевірки дотримання прав ВПО. Даний візит дозволив виявити деякі проблемні моменти та масштаби ситуації з порушеннями прав ВПО.

З 21 по 23 березня 2016 року юристи Харківської правозахисної групи разом з представниками офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини відвідали Ізюмський район Харківщини з метою перевірки дотримання прав внутрішньо переміщених осіб. Даний візит дозволив виявити деякі проблемні моменти та масштаби ситуації з порушеннями прав ВПО.

Так, зокрема, до Харківської правозахисної групи на початку березня 2016 року масово почали звертатися внутрішньо переміщені особи, (далі – ВПО), які скаржилися на те, що їм було припинено соціальні виплати та пенсії, а деяких осіб - взагалі знято з обліку як ВПО.

Ізюмський район виявився одним з найбільш проблемних, тому що на початок 2016 року в м. Ізюм перебувало на обліку більше 25 тисяч осіб, які мали статус ВПО. Після подання списків Службою безпеки України та Департаментом соціального захисту населення до місцевих Управлінь праці та соціального захисту населення (далі - УПСЗН) з вимогою з’ясувати наявність реальних підстав для надання згаданим вище особам статусу ВПО, близько 22 тисяч були позбавлені цього статусу без проведення будь-яких реальних перевірок.

Даним особам було «призупинено» виплати адресної допомоги та пенсії. Люди скаржились, що про призупинення виплат їм повідомлено не було, вони дізнавались про це лише після фактичного ненадходження грошей на банківські рахунки або на поштове відділення, де вони отримують пенсію або соціальні виплати.

Переселенці, яких було позбавлено виплат, повинні самі приходити до УПСЗНів, відстоювати величезну чергу та повідомляти свою фактичну адресу проживання. Після цього упродовж 10 днів за вказаною адресою має приїхати робоча група УПСЗНу, яка фіксує факт проживання ВПО (за цим фактом складаються акти, які потім затверджують протоколами засідань робочої групи). Після цього дія довідки поновлюється або припиняється.

До складу згаданої робочої групи мають входити наступні особи: соціальний інспектор, представник Пенсійного фонду, представник Центру зайнятості, представник Державної міграційної служби, представник Фонду соціального страхування, інші особи за погодженням.

Юристи Харківської правозахисної групи закликають переселенців, які стикнулися с будь-яким порушенням їх прав, повідомляти більш детальну інформацію на нашу електронну скриньку [email protected].

 

 Поділитися