MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Спільні гроші на депозиті при розлученні довелося ділити

25.04.2016   
Правозахисники захистили майнові права жінки, пов’язані зі спільно нажитим майном колишнього подружжя.

Катерина*, мешканка смт. Печеніги Харківської області, працює вчителькою, виховує неповнолітню дитину. Отже, називати її людиною багатою, на жаль, не доводиться. Тому при розлученні Катерина підняла питання щодо того, щоб 40 тис. гривень, які були спільно накопичені подружжям та знаходилися на депозиті в банку, поділили між вже колишніми чоловіком та дружиною порівну.

Проте чоловік навідріз відмовився та заявив, що депозит оформлений на його ім’я, тому, мовляв, і всі кошти – його особиста власність.

Тому Катерина була змушена звернутися до Чугуївської правозахисної групи за правовою допомогою.

Юристом ЧПГ Наталією Сарматицькою було підготовлено кваліфіковану позовну заяву до Печенізького районного суду, і в суді надано ряд незаперечних доказів того, що банківський вклад є спільно нажитим майном.

Хоча колишній чоловік і намагався вийти з цієї ситуації з найменшими втратами, але суд виніс рішення, яким визнав спірний депозит об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, і стягнув з чоловіка 1/2 частина банківського вкладу на користь колишньої дружини.

Зазначимо, що правова допомога була надана в рамках проекту «Центр інтеграції первинної та вторинної безоплатної правової допомоги на рівні територіальних громад Харківської області», що здійснюється ЧПГ за підтримки Програмної ініціативи «Доступна та якісна правова допомога в Україні» МФ «Відродження», яка впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади.

Коментар фахівця. Роман Лихачов, адвокат, голова Чугуївської правозахисної групи:
На кого з подружжя оформляти депозит, не має значення. Депозитні заощадження аналогічні будь-якій спільній власності подружжя – нерухомості, автомобілю тощо. І при розлученні депозит ділиться відповідно до загальних принципів поділу майна.
Відповідно до ст. 61 Сімейного кодексу України, об’єктом права спільної сумісної власності є заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, одержані одним із подружжя. Тому й банківські вклади, оформлені після укладення шлюбу, в разі розлучення включаються в загальну майнову масу сім’ї поряд з іншим рухомим та нерухомим майном. Вклади діляться виходячи з досягнутих між сторонами домовленостей через мирову угоду або за рішенням суду. Найчастіше це майно ділиться порівну.

*Ім’я героїні змінене з етичних міркувань

 Поділитися