MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мешканці Клугино-Башкирівки платитимуть за електроенергію за «сільськими» тарифами

26.07.2016   
Юрій Чумак
Цікава виходить історія: НКРЕ бере до уваги тип населеного пункту, а Чугуївська міськрада та «Харківобленерго» – не брали!

До Чугуївської правозахисної групи звернувся М.* – мешканець села Клугино-Башкирівка, що входить до складу Чугуївської міської ради Харківської області.

Він скаржився на те, що в даному населеному пункті не застосовуються тарифи на електроенергію як для мешканців села, натомість, «Енергозбут» обраховує ціну за «світло» для жителів Клугино-Башкирівки як для городян.

Хоча, згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 26.02.2015 №220 «Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню», для мешканців, що проживають у сільській місцевості, встановлено мінімальні тарифи на електроенергію за обсяг, спожитий до 150 кВт/год на місяць (включно), у той час як населенню в межах міста встановлено ті самі тарифи за обсяг, спожитий до 100 кВт/год електроенергії на місяць.

Тобто, в межах 101 – 150 кВт/год для селян фактично діє пільговий тариф. Проте «Енергозбут АК «Харківобленерго» вирішило «не помічати» цієї норми і не поширювало означену пільгу на жителів Клугино-Башкирівки.

Тоді голова ЧПГ Роман Лихачов, який є депутатом Чугуївської міської ради, звернувся до мерії з запитом, в якому просив надати інформацію:

1) щодо адміністративно-територіальної одиниці населеного пункту Клугино-Башкирівка, а саме: містом чи селом є вказаний населений пункт; та копії документів, на підставі яких визначено таку адміністративно-територіальну одиницю;

2) які норми (як до міста чи до села) та на підставі чого повинні застосовуватися на території адміністративно-територіальної одиниці населеного пункту Клугино-Башкирівка при встановлені тарифів на комунальні послуги?

У відповіді Чугуївської міської ради №Л-25-е/п від 03.03.2016 року було повідомлено, що «відповідно до розділу 5 «Алфавітний покажчик населених пунктів України» електронного довідника «Україна. Адміністративно-територіальний устрій», який розміщено на веб-сайті Верховної Ради України, що має статус офіційного, Клугино-Башкирівка як самостійна адміністративно-територіальна одиниця має статус населеного пункту – села».

Щоправда, чиновники міськради, посилаючись на постанову Кабінету Міністрів України «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», заявили, що при формуванні тарифів «до уваги не беруться ознаки споживача послуг (юридична чи фізична особа), тип населеного пункту тощо».

Цікава виходить історія: НКРЕ бере до уваги тип населеного пункту, а Чугуївська міськрада та «Харківобленерго» – ні!

Після того як М., за порадою правозахисників, поскаржився на цю «неуважність» на урядову «гарячу лінію», Департамент житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації повідомив, що «на сьогодні питання щодо застосування тарифів на електроенергію для мешканців села Клугино-Башкирівка знаходиться на розгляді у Чугуївському районному відділенні «Енергозбуту АК «Харківобленерго».

Паралельний «наступ» М. (у формі звернення) на Чугуївське районне відділення «Енергозбуту» та депутата Лихачова (у формі депутатського звернення) – на Чугуївську міську раду, – нарешті увінчався успіхом: з мерії надійшов лист, в якому вказано, що з 1 липня 2016 року мешканцям с. Клугино-Башкирівка встановлено тарифи на електроенергію, в розмірах, передбачених для сільського населення.


 

*Ім’я змінено з етичних міркувань.

 Поділитися