MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Український паспорт переселенці - за один тиждень! Перемога юристів ХПГ

01.08.2016   
медіа група ХПГ
В рамках виконання проекту Датської ради з прав біженців «Соціально-правовий захист, життєзабезпечення та екстрена підтримка постраждалих від конфлікту груп населення південного сходу України», який реалізує Харківська правозахисна група, справу Наталі взяв до роботи юрист Володимир Глущенко. Жінка-переселенка протягом півроку через бюрократичну тяганину не взмозі було оформити український паспорт.

Державні органи України не визнають будь-яких документів з окупованих територій. Будь то свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про реєстрацію шлюбу, факту смерті, медичних документів, тощо.

Чимало проблем виникає у переселенців, які мали необережність вклеїти фотографію по досягненню певного віку в свій національний паспорт на непідконтрольній владі України території. Як показує юридична практика люди, які зробили цей крок, в подальшому стикаються з масою всіляких юридичних перешкод на шляху до повноцінного життя громадянина. А свої права в більшості випадків стає можливим поновити лише у судовому порядку.

Наталя родом із Луганська. На момент, коли у рідному місці почали розвиватися бойові дії жінці виповнилося 25 років, крім того, вона була на перших місяцях вагітності. Самопочуття через вагітність було поганим. Отже, виїжджати з окупованої території на той момент у молодої сім’ї просто не було можливості.

Коли прийшов термін вклеювання чергової фотографії в паспорт, Наталя не заглиблюючись в юридичні аспекти цієї процедури, звернулася в паспортний стіл в окупованому Луганську.

В службі жінку заспокоїли, що печатка буде стояти українського зразку. Однак не попередили, що починаючи з травня 2015 року будь-які печатки, нехай навіть українського зразку, що з’явилися на документі на окупованій території, українською стороною визнаються недійсними.

«Тоді всі ці ЛНР, ДНР не сприймалися серйозно. Я навіть уваги не приділила тому, що можуть якісь проблеми виникнути…» - згадує Наталя.

У пошуках виходу із досить нелегкої ситуації, жінка зверталася до друзів та колишніх колег з надією на допомогу. Не змусили себе довго чекати і всяко-різні корупційні контори, які за непід’ємну для родини суму грошей з готовністю були «раді допомогти» зробити новий паспорт в короткі терміни. Будучи законослухняними громадянами, та не погодившись на корупційні схеми шахраїв, Наталя разом з чоловіком прийняли впевнене рішення - переїжджати в Україну.

Однак тоді родина навіть не здогадувалася, що перепони тільки почалися і всі круги пекла протягом півроку доведеться проходити саме в Україні.

Молоду жінку з грудною дитиною на руках посилали з інстанції в інстанцію, звинувачували в сепаратизмі, та лякали здати в СБУ за пособництво терористам. І все це на території правової держави Україна! Всі зусилля в боротьбі за свої права були марними. Не маючи на руках будь-яких документів, щоб підтверждували особу громадянина України, Наталя звернулася до юристів громадської приймальні ХПГ. В рамках виконання проекту Датської ради з прав біженців «Соціально-правовий захист, життєзабезпечення та екстрена підтримка постраждалих від конфлікту груп населення південного сходу України», який реалізує Харківська правозахисна група, справу Наталі взяв до роботи юрист Володимир Глущенко при підтримці керівника Адвокаційного центру УГСПЛ Бориса Захарова.

Завдяки адміністративній підтримці справи Наталі у всіляких державних інстанціях міста Харкова, жінка лише протягом тижня отримала новий паспорт.

«Моему счастью нет предела! Вся моя семья уже измучалась с моим паспортом. Я и сама уже полностью отчаялась. В вашу организацию пришла уже без всякой надежды на благополучное разрешение… И тут новый паспорт всего лишь за неделю! Хотя промучалась с грудным ребенком на руках по всем бюрократическим конторам больше полугода… Спасибо вашей организации огромное! Без таких общественников, которые помогают не словом, а делом, простым гражданам действительно приходилось бы нелегко… »

 Поділитися