MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Хтось хитрує, а в когось потім квартиру намагаються відібрати

10.08.2016   
Іван Мудраченко
Позаяк у хитруватого бізнесмена стягнути нічого не вийшло (або не захотілося), Банк почав подавати позови про стягнення на квартири в будинку як на предмет іпотеки з ні в чому не винних людей, які свого часу купили абсолютно чисті (юридично не обтяжені) квартири.

8 років тому підприємець взяв у ПАТ «Укргазбанк» майже 3 мільйони доларів в кредит. Таку величезну суму він зміг отримати, здавши в іпотеку багатоквартирний будинок (переобладнаний гуртожиток на вулиці Тимурівців у Харкові).

Однак через пару років бізнесмен збагнув, що виплачувати кредит і відсотки не в змозі, і подав до суду позов про визнання недійсним іпотечного договору. Суд з формальних причин позов задовольнив, внаслідок чого продавати квартири в цьому будинку стало можливим.

Так і сталося: протягом 2 років близько 100 квартир були благополучно продані людям, які нічого не підозрювали.

Проте в 2012 році «Укргазбанк» (який на сьогодні є фактично державним банком, оскільки 94,9409% акцій належать державі) оскаржив рішення суду про скасування іпотеки (через 4 роки!).

Позаяк у хитруватого бізнесмена стягнути нічого не вийшло (або не захотілося), Банк почав подавати позови про стягнення на квартири в будинку як на предмет іпотеки з ні в чому не винних людей, які свого часу купили абсолютно чисті (юридично не обтяжені) квартири…

Вже не один рік тривають судові процеси за вищевказані квартири. Кілька разів змінювалася позиція Верховного Суду України щодо застосування у цих справах 23 статті Закону України «Про іпотеку» (Наслідки переходу права власності на предмет іпотеки до третьої особи).

І от 3 та 10 серпня 2016 р. юристам Чугуївської правозахисної групи вдалося добитися винесення судових рішень, в яких у задоволенні позовів Банку по 2-м квартирам було відмовлено у зв’язку з закінченням строку позовної давності (загальна позовна давність встановлюється тривалістю у 3 роки).

Працюватимемо і будемо сподіватися, що це не останні правові перемоги в даних справах.

 Поділитися