MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи пощастить переселенцям отримати свої кошти від Фонду страхування нещасних випадків?

03.09.2016   
Юрій Чумак
В ході боїв на Сході України жінка була поранена під час обстрілу підприємства, на якому вона працювала. Вимушена була покинути рідне місто та переїхати на територію, підконтрольну Україні. Дістала інвалідність. Однак ніяк не може одержати належні їй виплати за лікарняний від Фонду соціального страхування. На допомогу прийшли правозахисники.

В ході боїв на Сході України жінка була поранена під час обстрілу підприємства, на якому вона працювала. Вимушена була покинути рідне місто та переїхати на територію, підконтрольну Україні. Дістала інвалідність. Однак ніяк не може одержати належні їй виплати за лікарняний від Фонду соціального страхування. На допомогу прийшли правозахисники.

Як повідомляє сайт «Захист прав вимушених переселенців», Альбіна* працювала на посаді машиніста насосних установок у шахті «Новопавлівський механізований цех» м. Красний Луч Луганської області. 2 роки тому, 8 серпня 2014 року, під час роботи в шахті почалася стрілянина, кулі, міни та снаряди летіли, вражаючи все навкруги… В результаті обстрілу Альбіна отримала вогнепальне поранення лівого стегна та голені.

І з тих пір поранена була вимушена лікуватися – спочатку у міській лікарні Красного Луча, а потім, виїхавши на підконтрольну Україні територію – у Харківській обласній клінічній лікарні та, за новим місцем проживання – у Чугуївській центральній районній лікарні ім. М.І. Кононенка. Через поранення, лікування виявилося важким та тривалим, внаслідок чого 7 квітня 2015 року Альбіна визнається інвалідом ІІІ групи (у травні 2016 року в результаті перекомісії ІІІ групу інвалідності було продовжено до 01.05.2017 року).

Звісно, що на лікування та медпрепарати довелося витратити чималі кошти. Альбіна є внутрішньо переміщеною особою, якій довелося покинути все нажите на Луганщині. І ситуація ускладнилася ще й тим, що підприємство, в якому вона працювала до отримання вогнепального поранення, знаходиться на непідконтрольній Україні території, тому ніяких виплат з непрацездатності, звісно, не здійснює.

При цьому набігла значна сума за листами непрацездатності – 22 169 грн. 31 коп. (розмір допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю 21 685 грн. 26 коп. плюс сума за рахунок засобів підприємства – 484 грн. 05 коп.)

Враховуючи, що на теперішній час переселенка проживає у м. Чугуєві Харківської області, тому вона звернулася саме до Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Чугуївському районі – з проханням прийняти листки непрацездатності з 1 серпня 2014 року по 6 квітня 2015 року – та здійснити їх оплату.

Проте від чиновників Фонду надійшла відповідь такого змісту: «У Вашому випадку, враховуючи те, що підприємство на якому стався нещасний випадок з Вами, знаходиться на тимчасово окупованій території, та підприємство на цей час не перереєстровано на території, що контролюється Українською владою, відповідно до «Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат» Фонд не має підстав для розрахунків з Вами за лікарняними листами. Проведення розрахунків можливе безпосередньо після повернення території міста, у якому зареєстровано страховика, під контроль Української влади чи після переміщення та перереєстрації страхувальника, на контрольовану Українською владою територію».

Отже, перед Альбіною Фонд поставив альтернативу: або чекати, поки підприємство, на якому вона працювала, перереєструється на підконтрольній Україні території, або з пораненою ногою йти повертати місто, в якому наразі зареєстровано страховика, під контроль Української влади. Проте з таким висновком Фонду, який має надавати не відписки, а допомогу з тимчасової непрацездатності, переселенка категорично не погодилася. Та звернулася до Чугуївської правозахисної групи.

Правозахисники допомогли їй скласти відповідний позов на суму в 21 685 грн. 26 коп. та взялися обстоювати інтереси постраждалої в судовому порядку.

Сподіваємося, що вітчизняна Феміда стане на сторожі законних прав переселенки. Будемо інформувати наших читачів про перебіг цієї непересічної справи.

*Ім’я героїні змінено з етичних міркувань.

 

Коментар фахівця. Роман Лихачов, адвокат, голова Чугуївської правозахисної групи:

Відповідно до статей 1, 3, 21, 43, 46 Конституції України, Україна як соціальна держава, зміст і спрямованість діяльності якої визначають права і свободи людини та їх гарантії, проголосила право громадян на належні, безпечні і здорові умови праці, соціальний захист, та право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності.

Частиною 1 статті 64 Конституції визначено, що конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Згідно зі статтею 256 Кодексу Законів про працю України, допомога з тимчасової непрацездатності виплачується при хворобі, каліцтві, тимчасовому переведенні на іншу роботу, у зв’язку із захворюванням, догляду за хворим членом сім’ї, карантині, санаторно-курортному жуванні і протезуванні. При хворобі або каліцтві допомога виплачується до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (далі – Закон) передбачено, що застрахованим особам, стосовно яких страхувальником не виконано обов’язків щодо нарахування та виплати матеріального забезпечення за страховими випадками у зв’язку з відсутністю можливості встановлення місцезнаходження цього страхувальника, призначення та виплата матеріального забезпечення здійснюються робочим органом Фонду за місцем реєстрації їх місця проживання чи перебування у порядку, встановленому правлінням Фонду.

Відповідно до розділу I «Порядку надання страхових виплат, фінансування витрат на медичну та соціальну допомогу, передбачених загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання для осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території і районів проведення антитерористичної операції», особи, які тимчасово переміщені, мають право на призначення та/або продовження раніше призначених страхових виплат, страхових витрат на медичну та соціальну допомогу відповідно до Закону безпосередньо в робочих органах виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за фактичним місцем проживання (перебування), що підтверджується довідкою про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції.

Відповідно до пп. «а» п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону, у разі настання страхового випадку Фонд соціального страхування від нещасних випадків зобов’язаний у встановленому законодавством порядку: своєчасно та в повному обсязі відшкодовувати шкоду, заподіяну працівникові внаслідок ушкодження його здоров’я або в разі його смерті, виплачуючи йому або особам, які перебували на його утриманні, в тому числі допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

Розмір допомоги становить 100% середнього заробітку, при цьому перші 5 днів тимчасової непрацездатності оплачується власником підприємства за рахунок засобів підприємства, наступні дні оплачуються за рахунок засобів Фонду (ст. 34 Закону, п. 2.4 Порядку призначення, перерахування та проведення виплат).

 Поділитися