MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна закликала Радбез ООН знову розглянути питання про створення трибуналу по збитому лайнеру МН17

23.09.2016   
медіа група ХПГ

Україна закликала Раду безпеки ООН повторно розглянути питання про створення міжнародного трибуналу, щоб притягнути до відповідальності винних у катастрофі пасажирського літака рейсу МН17 в небі над Донбасом. Російська сторона вже назвала заяву українського МЗС "провокацією".

 "В минулому році зусилля зі створення міжнародного трибуналу щодо судового переслідування осіб, відповідальних. Були саботовані в цьому залі шляхом вето одного постійного члена. Такий суд, я впевнений, був би нашим найефективнішим інструментом для відповіді на цей мерзенний злочин", - заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін 22 вересня на засіданні Радбезу ООН. Засідання було присвячене питанням безпеки цивільної авіації.

 "Цей жахливий злочин є переконливим нагадуванням про серйозність загрози цивільній авіації від терористичних угруповань, озброєних сучасною зброєю", - додав Клімкін.

Постпред Росії в ООН Віталій Чуркін у відповідь назвав заяву глави українського МЗС "провокацією". Він заявив, що в Москві сумніваються в об’єктивності розслідування катастрофи малазійського авіалайнера, закликавши Київ "визнати провину" за те, що він не закрив повітряний простір в зоні конфлікту.

Як повідомлялося, в липні минулого року суд не був  створений у зв’язку з тим, що рішення Радбезу блокувала російська сторона.

Вже повідомлялося, що Bellingcat назвав імена можливо причетних до трагедії MH17. Автори дослідження стверджують, що "буком", з якого збили літак, швидше за все, управляли військовослужбовці 2-го батальйону 53-й зенітно-ракетної бригади армії РФ.

 Bellingcat відзначає, що до складу стандартного екіпажу "Бука" входять дві людини - оператор установки і водій, а також двоє офіцерів - сержант і лейтенант. При цьому рішення про запуск ракети приймає лейтенант. У свою чергу, Міноборони РФ відповіло на звіт Bellingcat і виключило причетність російських військових до трагедії MH17.

Слід нагадати, 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 "Малайзійських авіаліній", що слідував рейсом MH17 "Амстердам-Куала-Лумпур". Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.

13 жовтня відбулася презентація доповіді Ради безпеки Нідерландів, згідно з яким літак рейсу MH17 був збитий ракетою комплексу "Бук" російського виробництва. У той же час, в доповіді не названі відповідальні за запуск цієї ракети.

 Поділитися