MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ДУХ ЗАКОНУ І БУКВА ПРАВА

04.12.2001   
Всеволод Речицький

Нижче ми подаємо два юридичних коментарі до рішень Дзержинського районного суду м. Харкова з приводу громадянських справ, які було розглянуто в суді на початку 2001 року за поданням відповідних місцевих державно-адміністративних органів.

Обидві справи стосуються проблеми реалізації громадянами України належних їм політичних прав, зокрема передбаченого ст. 39 Конституції України права збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. Саме в контексті даної проблематики були написані коментарі.

Однак справи, про які йдеться, зачіпають також глибокий пласт інформаційних відношень в українському суспільстві, питання про стан гарантування державними органами свободи думки і слова в країні, права на вільне вираження своїх поглядів і переконань, передбаченого ст. 34 національної Конституції. Дещо більш опосередковано дані питання стосуються також закріпленої у ст. 35 Конституції України свободи людського світогляду. Отже, критичний матеріал, що пропонується читачеві, є також повністю відповідним до тематики часопису “Свобода висловлювань і приватність”.

Тих же, кого юридичні аспекти даних справ цікавлять у дещо більшому обсязі, ми скеровуємо до розділу “Громадська приймальня” WEB-сайту ХПГ, де розміщено тексти відповідних судових рішень, що коментуються .

 Поділитися