MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лебедина пісня столичного радіо "Континент"

18.12.2001   

Київське радіо "Континент" зазнало чергової поразки в боротьбі за право продовжити мовлення на частоті 100,9 FM. У вівторок Національна рада України з питань телебачення й радіомовлення офіційно передала ліцензію на частоту "Континента" харківській радіостанції "Онікс". Конфлікт "Континента" з Національною радою з питань телебачення й радіомовлення триває майже рік. За цей час позиції сторін практично не змінилися. Нацрада називає радіо "Континент" банкрутом і пояснює своє рішення позбавити його ліцензії виключно економічними міркуваннями. 25 грудня ліцензію на частоту 100,9 діапазону ультракоротких хвиль у Києві було передано харківському радіо "Онікс". "Онікс" планує створити всеукраїнську мережу й тепер має право будь-якої хвилини розпочати мовлення в столиці. Ось як пояснив ситуацію, що склалася, заступник голови Нацради Микита Потураєв: "Претензії Нацради до "Континенту" були висловлені більше, ніж півроку тому. Вони стосувалися виключно економічного стану цього підприємства, тому що за документами було абсолютно очевидно, що це підприємство є банкрутом, оскільки заборгувало Державному інноваційному фонду величезну суму грошей, навіть не в гривнях, а в доларах. "Континент" не мав ніякого плану або реструктуризації цього боргу, або якоїсь домовленості з кредитором про погашення чи списання цього боргу. Тому було прийнято рішення про те, що переможцем конкурсного відбору по цій частоті було визнано іншу компанію. Потім був судовий розгляд, і після того, як суд підтвердив правильність нашого рішення, ми пішли далі й ухвалили видати ліцензію компанії "Онікс". Микита Потураєв категорично відкидає звинувачення в заангажованості Нацради з питань телерадіомовлення, а також у тому, що ліцензію "Оніксу" було видано незаконно. Заступник голови Нацради нагадав, що Шолох і його радіо програли вже два суди. В свою чергу директор "Континету" продовжує наполягати на політичному підтексті останніх подій. Адже з самого початку протистояння між "Континентом" і Нацрадою привертав увагу той факт, що це єдина столична радіостанція, яка ретранслює три західні "голоси" - "Німецьку хвилю", Бі-бі-сі та "Голос Америки". Бажанням припинити потік нерідко критичної інформації про чинну владу пояснює дії Національної ради Сергій Шолох: "Нацрада, не дивлячись на те, що справа "Континенту" розглядається в суді, видала ліцензію "Оніксу". Це знову підтверджує політичну заангажованість цієї структури, що вона виконує замовлення й ні перед чим не зупиняється, не дивлячись на те, що це є порушенням усіх українських законів. Вони це роблять. Ми додатково подаємо в суд. Ми сподіваємося на те, що суд винесе відповідну ухвалу, і на час розгляду в судовому порядку ми будемо залишатися в ефірі, будемо мовити й чекати завершення розгляду судової справи".

Коментар керівника редакції мовлення "Німецької хвилі" на країни Центральної та Східної Європи Міодрага Шорича: "Розпочати кампанію проти радіостанції, де колись працював убитий Георгій Ґонґадзе, було безглуздим кроком. Тепер Кучмі доведеться знову рахуватися з негативними публікаціями в світовій пресі. Такому режиму Захід неохоче даватиме нові кредити та фінансову допомогу. Брутальний наступ на свободу преси в Україні доводить, що незалежність та позитивний імідж держави не є для нього головною метою. Найважливішим для українського президента видається бажання втриматися при владі. В березні наступного року в Україні відбудуться парламентські вибори. Очевидно, Кучма дав наказ своєму давньому політичному соратнику Борисові Холоду, голові Нацради з питань телебачення і радіомовлення, до кінця року відключити від ефіру всі критично налаштовані по відношенню до режиму ЗМІ. Чого боїться Кучма? Опозиційні журналісти могли б нагадати виборцям, що Кучмі досі не вдалося покращити економічну ситуацію в країні. Зубожіння населення досягло жахливих масштабів. Мільйони українців сидять зимою в холодних квартирах. Кучма хоче, щоб вони слухали не радіо "Континент", а дивилися державне телебачення, яке розхвалює економічні успіхи українського лідера. Одного дня Кучма міг би увійти в підручники історії як президент, який знищив економіку, сфальшував вибори, переслідував опозиційних журналістів і доклав зусиль для формування поганого іміджу України за кордоном. Хоча в нього ще є шанс дещо в цьому змінити", - вважає керівник редакції мовлення "Німецької хвилі" на країни Центральної та Східної Європи Міодраг Шорич.

"Німецька Хвиля" - українська редакція

 Поділитися