MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Інтелігенти України вимагають створення суду присяжних щодо учасників подій 9 березня

19.12.2001   

Представники української інтелігенції закликають до "максимальної об’єктивності" в судовому розгляді щодо учасників подій 9 березня 2001 року у Києві, а також до створення, як прецеденту в Україні, суду присяжних для слухання цієї справи. Про це говориться у зверненні до Президента України Леоніда Кучми, спікера парламенту Івана Плюща, голови Верховного суду Віталія Бойка, а також голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності і боротьби з організованою злочинністю і корупцією Юрія Кармазіна, текст якого переданий до агентства "Інтерфакс-Україна".

У документі підкреслюється, що справа щодо учасників акції 9 березня у Києві "обіцяє стати" в Україні "найвідомішим політичним процесом за роки незалежності" країни. "Громадськість України повинна отримати чіткі відповіді на ряд питань, що стосуються причин виникнення зіткнення демонстрантів з органами правопорядку у той день у Києві", – підкреслюється у зверненні. У листі зазначається, що вимоги обвинувачених у справі про безладдя 9 березня, а саме, "щоб їх судив суд присяжних, є повністю законним і мотивованим". Цей інститут передбачений ст. 129 Конституції України, норми якої мають силу прямої дії. Програма судової реформи в Україні також передбачає введення суду присяжних, підкреслюється в документі. "Те, що ця стаття Конституції поки законодавчо не врегульована, не повинно обмежувати права громадян України на правосуддя", – відзначають його автори. Вони просять тих, кому адресовано листа, "користуючись своїм правом законодавчої ініціативи, в самий короткий термін привести законодавство відповідно до Конституції і створити перший у країні прецедент застосування суду присяжних у процесі над звинуваченими у подіях 9 березня 2001 року у Києві".

У звертанні також підкреслюється, що його автори – представники громадських організацій і політичних партій, представники науки і творчої інтелігенції – "стурбовані незадовільними темпами впровадження судової реформи в Україні, що загрожує захисту конституційних прав громадян і просуванню держави в європейське співтовариство".

Як повідомлялося раніше, 19 членів УНА-УНСО звинувачують в організації і активній участі в масовому безладді у Києві 9 березня, що призвели до важких наслідків (внаслідок зіткнення учасників антипрезидентської акції з силами охорони правопорядку постраждало декілька десятків чоловік). У Києві почався суд по цій справі.

http://pravda.com.ua

 Поділитися