MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Прискорення інтеграції України до Європейської системи захисту прав людини

19.12.2001   
13 вересня Верховна Рада України схвалила представлені Президентом законопроекти про ратифікацію Протоколу 1 і 2 до Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

Зазначені протоколи були підписані від імені України 26 січня 1998 року в м. Страсбурзі.

Україна, відповідно до своїх зобов’язань, взятим під час вступу до Ради Європи, ратифікувала Європейську конвенцію про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню 25 січня 1997 року. Конвенція набрала чинності 1 вересня 1997 р.

Згадані Протоколи вносять зміни в порядок формування Європейського комітету з запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню. Зокрема, передбачене розширення кола можливих учасників Конвенції, переобрання членів Комітету кожні два роки. Протоколами також вносяться зміни в порядок надання щорічної доповіді про свою діяльність Комітету міністрів Ради Європи.

Як підкреслив голова парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко, — ратифікація документів і їхня реалізація, як і виконання положень Конвенції, посприяє прискоренню інтеграції України до Європейської системи захисту прав людини, підвищенню її авторитету як демократичної правової держави.

Крім того парламентський комітет з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин розглянув надані Уповноваженим Верховної Ради України по правам людини документи про усунення порушень конституційних прав затриманих і арештованих громадян під час перебування їх у міських органах Міністерства внутрішніх справ України.

Приймаючи до уваги важливість цих проблем, що безпосередньо торкаються прав людини, Комітет затвердив рішення провести парламентські слухання з цих питань за участю громадських правозахисних організацій.

** *

Президент України Леонід Кучма підписав прийняті парламентом закони про ратифікацію протоколів № 1 і 2 до Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

Наш інформ
 Поділитися