MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україномовна преса потребує захисту…

21.12.2001   
Ігор Столяров
Принаймні на Миколаївщині. У цьому переконаний редактор чи не єдиної в регіоні опозиційної газети "Український Південь" Юрій Діденко.

"На 10-у році незалежності України, на жаль, стан україномовної преси є критичним. Особливо яскраво це віддзеркалюється на Південних та Східних теренах держави.

Газета "Український Південь" на Миколаївщині завжди відчуває тиск з боку численних працівників кіосків, які поширюють її серед читачів. Не є таємницею факти відвертого приховування газети під полицею.

Відчувається і шалений тиск російських видань. У кіосках "Миколаївпреси" мешканці міста можуть придбати з україномовних видань лише три газети - обласну "Рідне Прибужжя", всеукраїнські "Шлях перемоги" і "Український Південь". На цих три видання припадає понад 500 різних російськомовних.

Українська преса потребує захисту з боку держави. Іншого шляху зберегти україномовну пресу в Україні немає", - переконаний Юрій Діденко.

Значних проблем зазнає "Український Південь" нині і в Одесі - куди у вільний продаж потрапила приблизно місяць тому.

Публікації про ситуацію в Одесі, схоже, не завжди знаходять підтримку в підприємстві "Одесапреса". Як результат - один з останніх номерів газети ледве не було заблоковано для поширення у кіосках.

За словами пана Діденка, - "за офіційною версією розповсюджувачів "Одесапреса" було заявлено, що редакція не дослала певну кількість екземплярів. Але ми були не проти того, щоби автоматом ту кількість відрахувати - а інші надіслати у продаж. На жаль, лише після того як наш представник прийшов до "Одесапреси", можливо було вирішити цю проблему".

Юрій Діденко вважає, що однією з причин затримки з розповсюдженням газети "Український Південь" в Одесі стала стаття про діяльність слідчого Одеської міської прокуратури Сергія Попова, який "досить відомий сьогодні своїми антизаконними та безкарними діями не лише в Одесі, але й у всій Україні"

 Поділитися