MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Український суд вперше застосував покарання за ст. КК про спробу насильницького повалення конституційного ладу України

21.12.2001    джерело: "Форум"
Судова колегiя у кримiнальних справах Чернiгiвського обласного суду завершила розгляд справи про пiдготовку державного перевороту в Українi. Сорокасемирiчний житель лiсового хутора з Чернiгiвщини Валентин Булахов i сорокадвухрiчний житель Запорiжжя Юрiй Петровський визнанi винними у змовi з метою насильницького повалення конституцiйного ладу i державної влади в Українi, привселюдних закликах до цього, поширеннi матерiалiв "за попередньою змовою з групою осiб". Цi статтi Кримiнального кодексу України застосованi вперше за час iснування незалежної української держави. Булахов визнав провину, покаявся у вчиненому і був засуджений до п’яти рокiв позбавлення волi умовно. Шiсть рокiв посиленого режиму з конфiскацiєю майна i позбавленням офiцерського звання одержав Петровський, який продовжує стверджувати, що "змова" була улаштована для виявлення агента СБУ в рядах громадської органiзацiї колишнiх офiцерiв.

Завданням провокатора, нiбито, була дискредитацiя органiзацiї i недопущення її дiяльностi iз захисту соцiальних прав вiйськових i їхнiх сiмей. Стосовно iнших учасникiв подiй кримiнальнi справи припиненi у зв’язку із змiною обстановки. Кримiнальну справу щодо ще одного спiвучасника — громадянина Росiї, голови постiйно дiючої "Президiї Верховної Ради СРСР" Олександра Козлобаєва — видiлено в окреме виробництво, тому що вiн знаходиться у розшуку.
 Поділитися