MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Деякі узагальнені результати анкетування "ПЛ" стосовно медичної реформи

21.12.2001   
Інна Сухорукова, м.Харків

У попередньому числі "ПЛ" ми висловили деякі думки, щодо пакету проектів законодавчих документів стосовно страхової медицини. На жаль, Верховна Рада знов відклала розгляд цих документів.

Нижче ми публікуємо відповіді на анкету, яка була розповсюджена серед читачів "ПЛ". Як ми вже писали, відповіді на анкету нам надіслали всього 10,4 % наших читачів (з 700 розісланих нами анкет тільки 73 повернулися заповненими).

Треба зазначити, що відповідей було б ще менше, якби не допомога п.Тороша з міста Рівне та п.Степа-

ненка з Чортківа. Вони розповсюдили ці анкети, переважно серед своїх колег-лікарів та знайомих. Саме ці відповіді складають значну частину анкет. Редакція "ПЛ" щиро дякує шановним п.Торошу та п.Степаненку.

Отже — результати анкетування щодо систем медичної допомоги і оцінки існуючого стану нашої, так би мовити, "Системи охорони здоров’я":

60 % (44 анкети) читачів висловилися за змішану систему фінансування цієї важливої галузі, тобто, щоб існувала система медичного страхування і, навіть, платні послуги заможнім, але разом з тим для дітей, пенсіонерів медична допомога була безкоштовною;

20 % (15 анкет) читачів вважають необхідним повністю мати страхову медицину;

13,7 % (10 анкет) — висловились за безкоштовну медицину;

5,5 % (4 анкети) — висловились за платну медичну допомогу.

Майже одностайна думка наших читачів стосовно того, що існуюча система охорони здоров’я є прямим порушенням права на життя. 98 % тих, хто відповів на анкету, вважають, що ст.2 Європейської Конвенції з прав людини, порушується нашою медициною і, також, майже одностайно читачі висловились, щодо безвідповідальності держави і медиків за життя і здоров’я пацієнтів.

Анкетування ще раз показало, що всі добре розуміють — медициною нехтують на кожному кроці. Ані громадяни України, ані, навіть правозахисники, не мають достатніх відомостей про існуючі в світі системи страхової медицини. Безумовно, така недостатня інформованість заважає суспільству зрозуміти, як будувати систему страхової медицини в Україні. Якщо ще додати до цього низький рівень довіри до державних установ, то ми побачимо, що змінювати систему охорони здоров’я дуже важко, бо всі нововведення будуть сприйматися громадянами з підозрою. Тому для впровадження будь-якої найнеобхіднішої реформи потрібна неабияка воля і тверді переконання, що саме потрібне робити. Останнім часом, ми дізналися, що експеримент по запровадженню страхової медицини починається у м. Києві та Київській області, тобто місцева влада вирішила не чекати, поки законодавці домовляться і подарують нам так довго очікувану реформу.

Пропонуємо читачам "ПЛ", перш за все, фахівцям — лікарям, юристам, економістам — надсилати нам свої думки та пропозиції до Закону "Про медичне страхування", своє бачення стосовно цієї реформи. Це дасть нам можливість більш предметно обговорити реформу. Найбільш цікаві пропозиції будуть надіслані до відповідних комісій Верховної Ради, або розміщені на нашому сайті.

Із зацікавленістю чекаємо Ваших листів, шановні читачі!

 Поділитися