MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Судове провадження по скарзі Ягоферова на рішення міської ради припинено

23.12.2001   

Як і прогнозували в ЛОВ ВГО КВУ, Донецький обласний суд не задовольнив скаргу Анатолія Ягоферова на рішення міськради, яким достроково припинено його повноваження міського голови.

При цьому судова ухвала не стосується законності чи незаконності прийнятого сесією рішення, а базується на суто процесуальних питаннях. Суд вважає, що Ягоферов не навів у скарзі, які саме його права громадянина України були порушені рішенням 24-ї сесії міськради. Доводи щодо порушення його прав як міського голови, суд не взяв їх до уваги, вважаючи, що з цих питань Ягоферов не є належним заявником. Бо на день звернення до суду він не був міським головою: його повноваження припинені за рішенням міської ради, і Ягоферов не звертався з позовом до суду про поновлення його на посаді луганського міського голови. Крім того, питання про порушення прав міського голови не входить до переліку прав, із яких може звертатися до суду міський голова згідно з п.15 ст.42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". У зв’язку з цим суд постановив ухвалою, що справа не підлягає розгляду у судах згідно п.1 ст. 227 ЦПК і закрив провадження по справі.

Анатолій Ягоферов уже заявив на прес-конфе

ренції, що оскаржить ухвалу Донецького обласного суду у Верховний суд у касаційному порядку, а в разі відхилення скарги — подасть позов про поновлення на роботі. Саме це пропонував йому зробити донецький суддя.

Наш прогноз: звичайно, судову справу Ягоферов виграє. Бо українська Феміда вже має відповідний прецедент — Верховний Суд України того року відмінив як незаконне аналогічне рішення Луганської міської ради зразка 1997 року, коли були припинені повноваження Олексія Данилова, і відбулося за такими само обставинами. Але виграшне для Ягоферова рішення буде прийняте не раніше весни 2002 року, коли виконання судового рішення про незаконність рішення міськради не буде мати ніяких правових наслідків. Справа за малим: трохи помарнувати час.

 Поділитися