MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Тиждень пам‘яті Георгія Гонгадзе

23.12.2001   
Акцію під таким гаслом проводять луганські журналісти й політики, що 14 травня встановили шість наметів перед будинком Луганського виконкому — до дня народження Георгія. В акції приймають участь газета „XXI век“, „Незалежний орден журналістів“, парторганізації УНР, ПРП, „Молодий Рух“, громадський комітет „За правду“, Громадський комітет захисту місцевого самоврядування, Комуністична спілка молоді. Виконком, у свою чергу, звернувся до Ленінського районного суду, із позовом про заборону акції, вимагаючи, щоб вона проводилася на стадіоні „Авангард“. Рішенням суду від 15 травня акція була визнана незаконною, а наметове містечко суд постановив звернути. Але у той же день організатори акції подали ще одну заявку на проведення аналогічної акції на тому ж місті, і вважають, що це вже новий захід, для заборони якого буде потрібне ще одне засідання суду. Такі заявки вони планують подавати щодня. Суттєво, що більшість луганських газет дають інформацію про події біля будинку виконкому в лайливій і образливій до учасників акції формі, стверджують, що начебто вона спрямована на підтримку міського голови Анатолія Ягоферова, повноваження якого були припинені міськрадою.

Наш коментар: ми впевнені, що ціла низька судових заборон проведення мирних зборів громадян, що відбувається на Луганщині (у ЛОВ ВГО КВУ маються дані про п‘ять таких рішень), свідчать, що судова система України є такою, що порушує загальновизнані права громадян. Ми звертаємося до правозахисників України з пропозицією розглянути доцільність спільного звернення до Ради Європи з пропозицією про виключення України з цієї організації, як держави, що не виконує узяті на себе обов‘язки щодо захисту прав людини. Водночас ми не можемо не відзначати, що учасники акції у Луганську не виконали рішення суду, демонструючи такий саме правовий нігілізм, що й луганська міська рада. Сумно, панове, ми стали на дуже небезпечний шлях — шлях фізичного протистояння, коли обидві сторони ігнорують чинні закони України.
 Поділитися