MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ФІЗИЧНА ДОСТУПНІСТЬ СУДУ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

23.12.2001   
Фізична доступність громадян до приміщення суду і умови їх перебування всередині приміщення вивчалась у 21 суді загальної юрисдикції. Як свідчать результати спостережень, в цілому самі приміщення судів є доступними для громадян, проте існує ряд перешкод, котрі спричиняють певні проблеми.

Наприклад, було встановлено, що всі приміщення судів будувались зовсім для інших потреб і були перепрофільовані, а відтак не відповідають сучасним вимогам, а значна частина знаходиться в жахливому стані і потребує термінового ремонту. Такий стан справ призводить до того, що приміщення судів не пристосовані для інвалідів з фізичними вадами, а звичайні люди не можуть скористатись навіть туалетом, бо він якщо працює, то призначений лише для працівників суду.

Окремо потрібно відзначити впровадження в Україні судової охорони перед приміщенням суду. В принципі охорона суду та суддів є явищем позитивним і повинна бути впроваджена в життя. Однак на сьогодні охоронці недостатньо технічно забезпечені для виконання такого завдання, а часто, замість інформувати та допомагати громадянам у їх проблемах, стають додатковою перешкодою для доступу громадян в приміщення суду. Усі спостерігачі відзначили черги під час прийому документів від громадян незалежно від того, чи приймаються вони протягом всього тижня, чи лише в один визначений день тижня. Додатковою перешкодою доступу до суду є відкриті вимагання у громадян конвертів, марок, чистого паперу тощо при поданні заяви до суду. Не сприяє доступності громадян до суду відсутність інформації про режим роботи судів та розташування відповідних служб.

Бажає кращого інформованість в суді громадян про час та місце розгляду конкретних справ, а також виявлені невмотивовані запізнення початку судових засідань від 15 хвилин до 1,5 години.

Через незадовільне технічне забезпечення суддів в жахливому стані є ведення протоколів судових засідань, яке здійснюється секретарями практично вручну, а для використання диктофонів громадянами вимагається додатковий дозвіл судді.

У всіх судах чотирьох регіонів всі кримінальні справи розглядаються в залах. Зважаючи на малу кількість залів, цивільні справи здебільшого розглядаються в кабінетах суддів, які є абсолютно непристосовані для цього, зважаючи на малу площу кабінету, недостатню кількість стільців, не кажучи вже про столи. Крім того, спостерігались випадки, коли суддя чи працівник суду зачиняв кабінет під час слухання, що є грубим порушенням норми про відкритий судовий процес.

Окремої уваги заслуговують численні скарги громадян на необгрунтовані тривалі терміни виконання судових рішень, що стане предметом додаткових досліджень.

 Поділитися