MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Проект закінчено, але Центр безкоштовної юридичної допомоги безробітним м.Чернігова продовжує роботу

23.12.2001   
Олексій Тарасов, м.Чернігів

1 травня 2001 року закінчилась реалізація проекту „Безкоштовна юридична допомога безробітним міста Чернігова“, який з 1 листопада 2000 року здійснювався Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини за підтримкою Міжнародного фонду „Відрод-ження“. В рамках цього проекту був створений та працює на даний час Центр безкоштовної юридичної допомоги безробітним міста Чернігова (далі — Центр).

За час реалізації проекту зроблено багато корисного: надана юридична та правозахисна допомога майже тисячі безробітним (та й не тільки їм), для цих осіб було підготовлено більше ста документів у різні інстанції з вимогою поновити порушені права (запитів, заяв, скарг, листів, тощо), видано 6 випусків спеціалізованих бюлетенів для безробітних, проводилися інші правозахисні заходи.

Усі ці заходи були спрямовані на:

підвищення правосвідомості громадян міста, особливо тих, хто втратив роботу;

попередження порушень прав безробітних;

впровадження в Україні міжнародних норм та стандартів захисту прав людини, особливо незаможних верств населення;

сприяння підвищенню ефективності роботи Чернігівського міського центру зайнятості населення.

Після піврічної роботи Центру можна зробити певні висновки з ситуації, яка склалася в Чернігівській області з захистом прав безробітних.

Ситуація з безробіттям в області за період реалізації проекту дещо покращилася. Якщо на 1 грудня 2000 року число безробітних в області становило 38 210 чол. або 5,83 %, а в м.Чернігові — 12 034 чол. або 6,03 %, то напередодні закінчення проекту (на 1 квітня 2001 р.) воно складало відповідно 35 016 чол. (5,34 %) та 11 018 чол. (5,52 %). І ця позитивна тенденція триває. Також хочемо наголосити ще на такому факті, що на початку 2000 року Чернігівська область займала 1 місце по рівню безробіття (7,7 %), але вже рік по тому вона покинула це безславне місце і зараз знаходилася у середині списку.

Цьому сприяла передусім робота центрів зайнятості населення області.

Треба відмітити, що при реалізації проекту ми активно співпрацювали з ними, насамперед, з Чернігівським міським центром зайнятості населення, з яким завжди знаходили порозуміння у своїй роботі. Приємно також, що діяльність нашого центру отримала високу оцінку з боку керівництва і працівників Чернігівського міського центру зайнятості населення.

Водночас, і це підтвердив досвід роботи Центру безкоштовної юридичної допомоги безробітним міста Чернігова, порушення прав громадян при звільненні їх з роботи, тривають. Зокрема, має й досі масовий характер затримка виплати заробітної плати працівникам, які звільняються з підприємств. Також мають місце й інші види порушень трудового законодавства: затримка видачі трудових книжок, неправильне оформлення трудових книжок, відмова в видачі довідок про отриманий або нарахований заробіток та інші. Ці факти є грубим порушенням статті 23 Загальної декларації прав людини та статті 9 Конституції України, КЗпП України.

Такі порушення можна було спостерігати на протязі всього терміну роботи Центру. Майже 40% осіб, які звернулися до Центру, мали саме проблеми з виплатою заробітної плати при звільненні з роботи. Слід підкреслити і такий факт, що 90% з цих людей працювали або в приватних підприємствах, або в акціонерних товариствах. Вимальовується не дуже приваблива картина, коли підприємці з одного боку постійно говорять про порушення їхніх прав, а з іншого боку — самі часто-густо порушують права людей, які у них працюють.

Також хочемо наголосити ще на одному факті, який безперечно викликає велику стурбованість. Це — дуже низька правова свідомість громадян України. Разом з психологією, якf залишилася зі старих часів, що „начальник завжди правий“, це робить людей безпомічними у суперечці з роботодавцем.

На наш погляд, ситуацію погіршує слабка робота створеної понад два роки тому, Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України. На жаль, невиконання судових рішень про виплату заборгованості з заробітної плати стало нормою. Відсутній дієвий механізм впливу на цю установу під час виконання таких рішень. І досвід роботи Центру показує, що змін на краще поки не має.

Щоб поновити трудові права безробітних, працівники Центру, поряд із допомогою безробітним у підготовці їм позовів до суду, шукали й інші шляхи опосередкованого впливу на роботодавців. Наприклад, писали листи на ім’я керівників підприємств, де їх попереджали, що, згідно 133 статті Кримінального Кодексу України, вони несуть кримінальну відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати і, у разі подальшої затримки з виплатою заборгованості конкретній особі, працівники Центру допоможуть цій постраждалій особі розпочати кримінальну справу щодо цього керівника. Іншим керівникам роз’яснювалися права звільнених ними працівників, те, що останні будуть звертатися до суду з позовом про стягнення боргу. У найбільш тяжких випадках осіб, чиї права було порушено, направляли безпосередньо до прокуратури, податкової інспекції та податкової міліції, тощо. У ряді випадків це давало позитивні результати. І дуже приємно було читати листи подяки тих, чиї права було поновлено завдяки діям працівників Центру.

Позасудовий захист прав безробітних мав найвищу ефективність у регіонах області.

Але так було не завжди. Є багато випадків, коли справи поновлення прав безробітних тривали дуже значний час.

До речі, при розробці проекту „Безкоштовна юридична допомога безробітним міста Чернігова“ не планувалося, що Центр буде вести свою діяльність за межами м. Чернігова. Але крім мешканців міста до Центра майже кожний день зверталися люди з різних районів і міст області. Багато було також відвідувачів з міста Славутич, які підпадають під скорочення у зв’язку з закриттям ЧАЕС. І хоча це місто підпорядковане Київській області, його мешканцям теж надавалася допомога працівниками Центру.

Значному охопленню регіонів області сприяла „гаряча лінія“, яка працює і зараз. Вона повністю підтвердила свою назву. Дзвоники лунають майже кожну годину, а то й частіше.

Важливою складовою частиною проекту „Безкош-
товна юридична допомога безробітним міста Чернігова“ була підготовка довідково-інформаційних матеріалів. Ці матеріали ставили своєю метою надання юридичної допомоги безробітним щодо їх дій по захисту своїх порушених прав. Надавалися роз’яснення, як звертатися за захистом своїх прав до органів прокуратури, суду, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Європейського суду, тощо. Було наведено декілька текстів Законів України та витягів з них щодо трудових прав. Видання довідково-інформаційних матеріалів у вигляді спеціалізованих бюлетенів проводилось у тісній співпраці з Чернігівським міським центром зайнятості населення. Працівники Центру завжди радилися з керівництвом та працівниками цієї установи щодо матеріалів, які були б найбільш корисними для безробітних. Тобто йшла також координація роботи з цією установою й в інших питаннях. За це їм велике спасибі. Наша співпраця з Чернігівським міським центром зайнятості населення переконала, що його працівники роблять важку та важливу справу, знаходячи для тисяч і тисяч безробітних роботу.

У цілому можна сказати, що проект „Безкоштовна юридична допомога безробітним міста Чернігова“ повністю виправдав цілі, які були поставлені на початку його реалізації. Наприкінці проекту члени Чернігівського громадського комітету захисту прав людини прийшли до думки, що хоча підтримка проекту з боку Міжнародного фонду „Відродження“ і закінчилася, було б просто не-доцільним закінчувати роботу Центру. Як можна відмовити у допомозі 8-17 особам, які приходять кожен день до Центру? Тому Радою Чернігівського громадського комітету захисту прав людини було прийнято рішення продовжити роботу Центру й надалі.

Отже, з 1 травня 2001 року Центр безкоштовної юридичної допомоги безробітним міста Чернігова буде працювати за старою адресою: м.Чернігів, вул.Горького 57/1. Як і раніше, у ньому будь-який безробітний зможе безкоштовно отримати необхідну юридичну та правозахисну допомогу з питань трудових відносин.

 Поділитися