MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ставлення громадян до аграрної реформи

23.12.2001   
Олексій Свєтіков, "ЛуганськІнформ-КВУ"
У квітні Всеукраїнська громадська організація "Комітет виборців України" проводила опитування сільського населення України щодо ставлення громадян до аграрної реформи та до процесів, що відбуваються навколо цього на селі. Опитування проводилися у 3-4 районах кожної області, в опитуванні приймали участь 600-800 чоловік з кожної області таким чином, щоб з одного села було опитано не більш ніж 15-30 чоловік. При опитуванні селяни власноруч заповняли анкету, що вміщувала 15 питань із запропонованими варіантами відповіді.

У Луганській області опитування проведене у 40 селах чотирьох районів області — Сватівському, Кремінському, Новоайдарському та Попаснянському, керував програмою голова сєвєродонецької міської організації КВУ, викладач політології Сєверодонецького технологічного інституту Микола Іванович Котляр.

Серед опитаних 32% складали пенсіонери та по 20% — працівники сільгосппідприємств та безробітні, фермерів було 7%.

Більш ніж 17% респондентів не отримали будь-яких документів, що засвідчують їх право власності на землю, але більшість селян вже мають сертифікати.

Більш ніж чверть сільського населення (27 %) не бажають мати землю в натурі, можна вважати, що саме така кількість людей категорично не сприймає земельну реформу. Серед тих, хто не отримав землю, чверть стверджують, що не мають коштів на оформлення документів, а 22% скаржаться на відсутність знань.

Досить єдина думка щодо того, яким чином відбувався розподіл земель – дві третини респондентів вважають, що це зробили керівники сільгосппідприємств, а 22% — не знають як. Але місцем розташування ділянок задоволені три чверті респондентів. Може через те, що самі землю однаково не обробляють, а віддають в оренду. Переважна більшість уклала договори на короткострокову (1-3 роки) чи середньострокову (3-7 років) оренду, співвідношення між оплатою грішми та натуроплатою складає, за думкою опитаних, 50:20, розмір орендної плати, як правило, 1 — 2 % від грошової оцінки землі.

Важливим є відношення селян до можливості продавати землю. Можливим це вважають 32% селян, принципово неможливим – 28%, 20% — заперечують, що це можна робити у сьогоднішніх умовах. Водночас лише 13% вважають, що реальні вигоди від земельної реформи отримали селяни, 41% вважає, що виграли переважно керівники КСП, 10% — бізнесмени, 33% — держава.

Інформацію про земельну реформу люди черпають переважно з газет (28%), з телебачення (30%) та від знайомих (31%)
 Поділитися