MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява Всеукраїнського товариства "Меморіал" ім. Василя Стуса

23.12.2001   
Лесь Танюк, Голова Всеукраїнського "Меморіалу" ім. В.Стуса
"Меморіал" ім. В.Стуса глибоко стурбований ситуацією, що склалася в українському суспільстві у зв’язку з відставкою уряду В.Ющенка.

"Меморіал" як правозахисна організація, що підтримує принципи демократії й незалежності, розцінює акт усунення реформаторського уряду, здійснений ворожими Україні силами — комуністами і олігархами — як державний переворот.

Відомо, що ні комуністи, ні новітні багатії в своїх діях ніколи не керувалися інтересами українського народу. Їхнє цинічне ставлення до найболючіших проблем українського суспільства — чи то дотримання прав людини, чи свобода української преси, чи надання пільг українському книговиданню, чи дотримання українського законодавства щодо державності мови, чи то підтримка власного українського виробника — завжди відповідало принципу "що гірше, то краще".

Уряд Ющенка не влаштовував комуністів, тому що за короткий період своєї роботи довів життєздатність ідей, що декларували праві партії; олігархів — тому, що впровадження цих ідей перекривало їм доступ до безконтрольного використання державних ресурсів для одержання надвисоких прибутків.

Те, про що так довго мріяли більшовики, сталося. Сталася злука антиукраїнської комуністичної ідеї з награбованими у народу грошима. У результаті приходу до влади комуністів, що впродовж семи десятиліть нищили Україну голодоморами й репресіями, та їхніх побратимів-олігархів, які за десять років незалежності спромоглися розкрасти і привласнити багатство всього українського народу, — тепер рвуться до влади, щоб безконтрольно володарювати в нашій українській хаті.

Останній акт у Парламенті 26 квітня 2001 р. в народі вже охрестили "духовним Чорнобилем". Адже комуно-олігархи при владі — це не тільки розкрадання народних багатств, відхід від реформ та падіння життєвого рівня людей, — це загроза самому існуванню української незалежності.

Не секрет, що в такому розвитку подій сусідня Росія відіграла не останню роль. Уряд Ющенка, який був запорукою розвитку демократії та входження України до співтовариства цивілізованих європейських держав — не відповідав інтересам "собирания земель" північного сусіда. Тепер Україна може стати в ряд: комуністична Білорусія — червона Молдова — путінська Росія…

"Меморіал" ім. В. Стуса, що опікується долею громадян, які потерпіли від комуністичного терору, членами якого є понад 30 тисяч громадян, представників різних партій та громадських об’єднань, — закликає всіх в Україні сущих:

— перед лицем нової комуно-олігархічної загрози, пам’ятаючи про смерть багатьох замордованих і розстріляних в комуністичних таборах, заморених голодом наших співвітчизників, перед світлою пам’яттю багатьох поколінь борців за волю України, а також перед прийдешніми поколіннями, — усвідомити міру тієї загрози, що несе нам цей новітній "духовний Чорнобиль" і зробити єдиний вірний крок: об’єднати зусилля задля спротиву червоній і олігархічній загрозі в блоці правих партій та громадських організацій.

 Поділитися