MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українські власті чинять тиск на членів "Міжнародної Амністії" у зв’язку з критикою порушень прав людини в Пакистані

23.12.2001   
Дмитро Гройсман, м.Вінниця
Члени Львівської та Дрогобицької груп Української Асоціації "Міжнародна Амністія" були викликані до територіальних органів Міністерства внутрішніх справ у зв’язку із "фактом збору підписів проти порушень прав людини в Пакистані". Групи Міжнародної Амністії в Україні під час проведення інтернаціональної акції на захист прав дітей, збирали підписи, у тому числі школярів-старшокласників, під зверненням до Міністра закордонних справ України, в якому висловлювалося занепокоєння фактами так званих "вбивств заради честі", жертвами яких щороку стають десятки пакистанських дітей, звинувачених у "неприпустимих зв’язках з представником протилежної статі", образі імені батьків або зневазі ісламу. Попри те, що така практика офіційно поставлена в Пакистані поза законом, уряд не робить ефективних кроків для розслідування фактів вбивств дітей і покарання винних у їх вчиненні.

Петиція викликала дивну реакцію Міністерства закордонних справ України: у листі члену групи "Міжнародної Амністії" Наталці Дульнєвій, начальник 5-го територіального Управління МЗС України В.О.Камишев заперечив факти "вбивств заради честі в Пакистані" і просив повідомити, "звідки до Вас поступив сам текст звернення". Було б радіти такому завзяттю українського МЗС, якби слідом не почалися виклики підписантів до органів міліції. "Роз’яснювальні бесіди" проводили інспектор у справах неповнолітніх Галицького району Коркішко Наталя Михайлівна, начальник відділу Федьків Орест Іванович. Міліціонери повідомили, що наказ "перевірити, хто підписував петицію про вбивства дітей в Пакистані, викликати цих людей і взяти у них письмові свідчення" поступив у районні відділення міліції з міського управління внутрішніх справ, а саме, від начальника цього управління пана Шкаради. Повісткою до Шевченківського пункту охорони правопорядку міста Львова викликали членів "Міжнародної Амністії" Олександра Хому і його сестру, Таню Хому. З ними розмовляв дільничний інспектор, старший лейтенант міліції Чавс. Загалом дільничні інспектори приходили додому або викликали до органів внутрішніх справ близько 20 осіб. Є відомості, що до правоохоронних органів викликали також людей, які підписували подібні звернення у Черкаській області, де також діють групи Міжнародної Амністії. Джерела у правоохоронних органах повідомили, що саме Міністерство закордонних справ звернулося до МВС України із скаргою на те, що "МЗС завалюють листами про Пакистан, і МЗС вже неодноразово відповідало, а його продовжують турбувати", в зв’язку з чим МЗС передає копії петиції до МВС аби МВС здійснило "відповідне реагування". Далі у вказівці вимагається від обласних управлінь "встановити особи тих, хто підписував листи і взяти від них свідчення, а також встановити людей, що є членами "Міжнародної Амністії".

Співробітники міліції, в приватних бесідах, висловлюють щире здивування тим, що з Києва поступила така дивна, навіть за теперішніх часів, команда — розібратися з підписантами петиції, однак, за наявною у нашому розпорядженні інформацією, подібна реакція викликана побоюваннями, що громадянська активність і інтерес до порушень прав людини в Пакистані може завадити військово-технічній співпраці України і Пакистана, влада якого досить хворобливо реагує на докори в недотриманні прав людини на своїй території. Правозахисниця Світлана Марінцова вважає, що подібними діями владою порушується конституційне право громадян України на звернення до органів державної влади, а також брутально переслідується свобода слова. Львівські правозахисники уже підготували звернення до моніторингового Комітету Ради Європи з докладним описом переслідувань. Ось так і потрапляють до Страсбургу факти порушень прав людини в Україні, ось так самодурством українських чиновників створюється імідж України, як держави, де свобода залишається лише сімома літерами на папері.
 Поділитися