MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Інформація про Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

23.12.2001   
Олексій Тарасов, м.Чернігів

Чернігівський громадський комітет захисту прав людини розпочав свою діяльність на початку 1998 року, офіційно зареєстрований як громадська неурядова організація (рішення № 572-р Чернігівського міськвиконкому).

Членами нашого комітету є група активістів, небайдужих до ситуації з правами людини в Україні, зокрема, юристи, педагоги, психологи, економісти та інші. Загальна кількість членів організації — тридцять вісім чоловік.

Основним джерелом фінансування організації є членські та спонсорські внески.

Організація розміщується за адресою: 14000, м. Чернігів, вул. Горького 57/1, і, завдяки спонсорам, має офіс, обладнаний необхідним устаткуванням і атрибутами.

Метою діяльності нашої організації є захист громадянських, політичних, особистих, соціальних, економічних та інших прав і свобод громадян.

Організація вважає своїм завданням:

сприяння формуванню демократичного, правового суспільства;

надання безоплатної юридичної допомоги членам громадської організації у захисті конституційних прав та свобод людини і громадянина;

ведення просвітницької роботи про права та свободи людини;

надання безоплатних юридичних консультацій;

збирання інформації про порушення прав людини і громадянина;

вивчення правосвідомості мешканців Чернігова, в тому числі, через соціологічні дослідження та опитування громадської думки;

надання допомоги у захисті прав людини членам громадської організації через організацію незалежної експертизи, через підготовку звернень у суди різних інстанцій, через розголошення у засобах масової інформації, через організацію просвітницької роботи, організацію наукових конференцій, видавницьку діяльність, громадське слухання та інше;

вивчення дотримання прав людини в установах пенітенціарної системи та допомога в соціальній реабілітації особам, позбавленим волі;

збирання інформації про діяльність юридичних та фізичних осіб, які займаються працевлаштуванням за кордоном, з метою запобігання работоргівлі та сексуальної експлуатації;

сприяння вирішенню гендерних проблем у суспільстві;

сприяння забезпеченню безпечного для життя і здоров’я довкілля та захисту екологічних прав людини;

допомога в захисті прав незахищених верств населення, зокрема, інвалідам, дітям, військовослужбовцям, жінкам, біженцям, потерпілим від наркоманії, безробітним, неповним та багатодітним сім’ям тощо;

вивчення виробничих умов, які забезпечують охорону праці та життя працівників підприємств, незалежно від форм власності;

безоплатна допомога у захисті прав споживачів;

безоплатна допомога у захисті прав підприємців, членів громадських організацій;

участь членів громадської організації у благодійних акціях;

підтримка міжнародних правозахисних заходів та програм.

Комітет веде різнобічну громадську правозахисну діяльність. Члени громадської організації дають безкоштовну юридичну допомогу громадянам, чиї особисті, громадянські, політичні права були порушені з боку органів державної влади й органів місцевого самоврядування, їхніми посадовими особами.

Вони приймали активну участь у контролі за дотриманням прав громадян на вільні вибори під час парламентських виборів в Україні 1998 р., президентських виборів 1999 р., Всеукраїнському референдумі і виборах міського голови м.Прилуки Чернігівської області у 2000 р.

Співголова організації і керівник Центру безкоштовної юридичної допомоги безробітним — Алла Лепеха пройшла курс навчання в Українській літній школі по правам людини у Варшаві. Вона також брала участь у Семінарі по моніторингу прав людини, що також проходив у Варшаві з 12 по 19 грудня 1999 року.

Голова організації був одним із представників України на міжнародній зустрічі НДО зі Східної і Центральної Європи, присвяченій підготовці Всесвітньої Конференції проти расизму, расової дискримінації, ксенофобії і зв’язаної з цим нетерпимості в Південній Африці, що проходила в листопаді 2000 року у Варшаві.

Наша правозахисна організація активно займається пропагандою міжнародних правових документів, зокрема, Загальної декларації прав людини, Конвенції захисту прав і основних свобод людини 1950 року через ЗМІ, конференції і семінари, направленням необхідних матеріалів у бібліотеки.

Ми також співробітничаємо в питаннях захисту прав людини з іншими правозахисними організаціями, як в Україні, так і поза нею, зокрема, Росії, Литві, Азербайджані, Вірменії, Молдові та Польщі, беремо участь у спільних заходах.

Слід зазначити, що дуже велику частину діяльності комітету складає саме напрямок "Реформування пенітенціарної системи України". У цьому напрямку організація активно співпрацює з пенітенціарними установами Чернігівської області, і зараз, у кооперації з ними, працює над реалізацією декількох нових проектів.

Крім того, у даний момент організація приєдналася до програм "Суспільний опір корупції", ініційованої Інститутом Громадянського Товариства, Інститутом Реформ, Комітетом Виборців України, Лабораторією F-4, Творчим центром Каунтерпарт, а також до Національної Антикорупційної Програми, ініційованої Коаліцією "Свобода вибору". Зараз комітет приймає деякі дії для здійснення цих програм.

Наша організація, крім іншого, зараз займається реалізацією, при фінансовій підтримці Міжнародного фонду "Відродження", проекту "Безкоштовна юридична допомога безробітним міста Чернігова". Для здійснення цього проекту був створений і зараз функціонує Консультаційний центр безкоштовної юридичної допомоги безробітним міста Чернігова.

Також разом з Вестмінстерським фондом на підтримку демократії ми здійснюємо реалізацію проекту "Створення в Чернігівській області інституту регіонального громадського адвоката".

Цим перелік напрямків діяльності нашої організації не вичерпується, тому що в даний момент йде підготовка декількох нових проектів, спрямованих на розвиток України на шляху становлення в ній стабільної демократії.

 Поділитися