MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Втеча від життя

23.12.2001   

В ХХ столітті тисячі досліджень з’ясовували статистичний зв’язок між самогубствами та темпами індустріалізації, урбанізації, фемінізації, злочинності, міграції населення, середньою площею житла, цінами на хліб, каву та нафтопродукти, активністю сонця, рівнем радіаційного забруднення місцевості (в районі Семипалатинського ядерного полігона рівень самогубств протягом останніх 20 років утримається на рівні 20,5 випадки на 100 тисяч населення). Встановлено також, що у країнах,. де, в принципі зберігся споконвічний устрій патріархального життя, самогубства трапляються в 10-15 разів рідше, ніж у розвинутих країнах Європи, Північної Америки та Японії.

За останні десять років кількість випадків самогубства в Україні, на жаль, зросла (приблизно 1,7%). Зараз ми входимо в "п’ятірку" країн Європи з високим рівнем скоєння суїцидів. До професійних груп "суїцидальної небезпеки", в першу чергу, належать представники "вільних" професій (музиканти, художники, письменники), за ними йдуть лікарі, шахтарі і працівники правоохоронних органів. Такий розподіл професій можна вважати сталим для більшості країн світу. Це пояснюється, перш за все, специфікою їхньої діяльності — постійними стресами.

В світі існує Міжнародна асоціація запобігання самогубствам. За її рекомендацією, у багатьох країнах світу, зокрема в Україні, створюються аналогічні служби.

Тижневик "Політика і Культура", №13 (96), 2001 р.


 Поділитися