MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення ГКО "За правду!"

23.12.2001   

Зважаючи на тиск, який протягом останнього часу відчули на собі студенти Київського Політехнічного Інституту, пов’язаний з їх діяльністю в ГКО "За правду!", студенти цього вузу вирішили звернутися безпосередньо до ректора. Причиною такого звернення стали дії працівників міліції та ректорату, які зажадали від групи студентів полишити територію вузу і не поширювати інформаційні матеріали ГКО "За правду!", аргументуючи це відповідним пунктом статуту вузу. Однак статутом передбачена лише заборона створення політичних партій чи їх осередків. Таким чином активісти ГКО "За правду!", який своїм положенням про діяльність визначений як позапартійне об’єднання висловлюють свій протест проти дій представників правоохоронних органів та адміністрації вузу.

Нижче ми подаємо повний текст звернення:

Ректору Національного Технічного Університету України "Київський політехнічний інститут" пану Михайлові Згуровському

Шановний Михайле Захаровичу!

Змушені висловити Вам протест проти тиску, який здійснюється на нас у зв’язку з нашою громадянською позицією і реалізацією нами гарантованих Конституцією прав.

23 березня 2001 року працівники міліції та представники ректорату зажадали від групи студентів КПІ — учасників громадського комітету опору "За правду!", залишити територію університету і не поширювати інформаційних матеріалів. Міліція і ректорат не відмовилися від незаконних вимог навіть після наших апеляцій до Конституції України.

У зв’язку з цим інцидентом ми заявляємо, що Конституція і законодавство гарантують нам як громадянам право на вільне висловлювання своїх поглядів. Стаття 34 Конституції недвозначно стверджує: "кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб — на свій вибір."

Статті 21 та 22 Конституції України вказують, що "права і свободи людини є невідчужуваними і непорушними", "гарантуються", і "не можуть бути скасовані". Єдине обмеження прав, яке Конституція накладає на студентів та працівників державних вузів — заборона створювати в цих вузах організаційні структури політичних партій.

Громадський комітет опору "За правду!" не є політичною партією, ми, як законослухняні громадяни, не створюємо партійних структур в університеті. Тому обмеження наших конституційних прав з посиланням на акти незаконодавчого характеру, і тим більше на усні вказівки, є протиправним.

Ми сподіваємося, що події 23 березня були прикрим непорозумінням, і у нас не виникне потреби захищати свої права шляхом адекватних акцій студентської солідарності.

З повагою, студенти НТУУ


 Поділитися