MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Центр безкоштовної юридичної допомоги безробітним м.Чернігова

23.12.2001   
Олексій Тарасов, м.Чернігів

У Чернігові вже півтора місяця працює Центр безкоштовної юридичної допомоги безробітним м.Чернігова. Він був створений на базі Чернігівського громадського комітету захисту прав людини за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

За цей час він цілком підтвердив свою працездатність: більше ста безробітних одержали кваліфіковану консультацію у проблемах, що їх цікавили.

Найпоширенішою проблемою, з якої звертаються в центр безробітні — це невиплата заробітної плати при звільненні, що є грубим порушенням КЗПП. Працівники центру прикладають максимум зусиль для вирішення цих проблем. Реакцією робітників центру на цю проблему, як правило, є допомога безробітним у підготовці звернень до суду. Хоча, в деяких випадках, вистачає листа на ім’я директора підприємства від імені комітету з обіцянкою допомогти безробітному подати позов до суду на підприємство і його директора чи навіть усне попередження безробітного скористатися послугами центру у підготовці такого звернення, якщо той негайно не ліквідує заборгованість. Дивно, що при одержанні такого листа чи попередження в деяких директорів на рахунках підприємства відразу знаходяться гроші для її погашення.

Так було у випадку з безробітним Третяком В., якому директор Чернігівської філії ВАТ "СВЕМОН-ІНВЕСТ" відмовлявся виплачувати заборгованість по зарплаті, мотивуючи це відсутністю грошей на рахунках підприємства, поки безробітний не пригрозив йому, що у випадку відмови виплати заборгованої зарплати, він, за допомогою працівників центру, підготує документи для передачі позовної заяви до суду. Після цього заборгованість практично відразу була ліквідована.

Бувають і казусні випадки в роботі центру. Так, у центр вже декілька разів зверталися безробітні, звільнені з підприємств, частіше всього приватних, директори яких або вже сидять у тюрмі, або знаходяться у всеукраїнському розшуку і нема кому їх звільнити з цього підприємства або видати необхідні документи для постановки на облік у міський центр зайнятості.

У цілому, центр довів необхідність свого існування, як структури, куди може звернутися проста людина, де він може одержати консультацію, за яку з нього не візьмуть грошей, як це робиться в приватних структурах.

Працівники центру мають надію, що своєю діяльністю вони роблять добру справу на шляху підвищення правосвідомості громадян та в захисті законних прав і свобод людини і громадянина. Кожен, хто звертається до центру, отримує надію на покращання його тяжкої участі.

Створення цього центру, на думку його працівників, сприяє появі в суспільстві думки про необхідність приділяти більше уваги проблемам юридичної освіти та допомоги пересічним громадянам.

 Поділитися