MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Система Carnivore заважає проводити антитерористичне розслідування.

04.12.2002   
ELECTRONIC PRIVACY INFORMATI ON CENTER
28 травня 2002 р., Вашингтон Система Carnivore заважає проводити антитерористичне розслідування

Відповідно до внутрішніх документів ФБР, система Carnivore перехоплює надлишкову інформацію. Це свідчить про те, що ФБР не справляється з перехопленням даних для цілей зовнішньої розвідки.

Антитерористичне розслідування ФБР, зокрема про можливу участь Усами бін Ладена у підготовці атаки 11 вересня 2001 року, ускладнилося через технічні проблеми з Carnivore – відомою системою стеження в Інтернеті. Днями ФБР за рішенням суду і під тиском організації Electronic Privacy Information Center (EPIC) обнародувало матеріали, у яких описаний випадок, що припадає на березень 2000 року. Цей випадок свідчить про нездатність ФБР тримати під контролем діяльність з перехоплення інформації.

У внутрішньому електронному повідомленні ФБР від 5 квітня 2000 року, що було відправлено М.Е. Боуману, одному з радників у справах національної безпеки, міститься опис випадку, коли програма Carnivore «була ввімкнена, але не працювала, як треба». Система перехоплювала електронні повідомлення не тільки тим адресатам, у відношенні яких малася судова санкція, але й іншим людям, а це є порушенням федерального законодавства у сфері забезпечення таємниці електронних повідомлень. Якщо вірити ФБР, технічний співробітник був збитий з пантелику і, зрештою, знищив усі «виловлені» повідомлення – включаючи ті, на перегляд яких була санкція суду.

Перехопленням займався відділ ФБР з міжнародного тероризму (ITOS), зокрема, так звана «команда UBL». У матеріалах ФБР згадується і деяка посадова особа з Office of Intelligence Policy and Review (OIPR, відділ Департаменту юстиції США). Хоча ім’я цієї жінки не розкривається, сказано, що вона була в курсі проблеми і «важко описати словами її розчарування ситуацією, що виникла за вини ITOS та UBL».

Це, очевидно, далеко не перша проблема, з якою зустрічається ФБР, коли намагається реалізувати можливості, надані Законом про зовнішню розвідку (FISA). Представник OIPR, говорячи про помилку UBL, робить такий висновок: «Якщо згадати про інші промахи [описані у неопублікованих документах], випливає ціла картина, що демонструє нездатність ФБР реалізувати FISA на практиці».

У двох інших матеріалах ФБР, що датовані тижнем пізніше, говориться про «схильність» Carnivore до «необґрунтованого перехоплення даних». Автори відзначають, що таке перехоплення порушує недоторканність приватного життя громадян, може серйозно зашкодити веденню слідства і взагалі незаконне. Юрист із ФБР, чиє ім’я не розкривається, пише, що його контора повинна «щось зробити, щоб не перехоплювати листування непричетних до справи людей». Автор робить висновок: «Я не знаю, чи вдасться працювати з Carnivore і мимохідь не перехоплювати приватні повідомлення третіх осіб, але спробувати дійсно варто».

Той же юрист відзначає, що «проблеми, закладені у FISA, «випливуть» під час чергового звіту перед Радою Президента США з зовнішньої розвідки, і що про всі помилки мусить бути докладено Конгресу». У документі не говориться, чи була інформація про помилку UBL передана до розгляду якій-небудь відповідальній особі.

З того моменту, як система Carnivore набула публічності (2000 рік), вона є об’єктом постійної масованої критики з боку EPIC, інших захисників приватності, членів Конгресу тощо. Причина в тому, що Carnivore надає ФБР безпрецедентний, прямий доступ до інформаційних мереж Інтернет-провайдерів. Перед громадськістю ФБР завжди намагалося не приділяти серйозної уваги ймовірності масштабного перехоплення приватного листування. Проте внутрішні документи ФБР доводять, що ризик дійсно існує. Незалежний звіт про можливості Carnivore, підготовлений за замовленням Департаменту юстиції, також показав, що система схильна «стригти всіх під одну гребінку». Автори звіту рекомендували внести зміни в Carnivore, щоб усунути проблему. Але ані Департамент юстиції, ані ФБР відкрито не підтвердили, що які-небудь зміни дійсно були внесені.

Останні документи ФБР були надані EPIC у п’ятницю 24 травня 2002 року за рішенням окружного судді Джеймса Робертсона (James Robertson). Це рішення стало частиною судового процесу про витребування документів, що EPIC порушив проти ФБР на підставі Закону про свободу інформації. Суддя розпорядився, щоб ФБР повторно надало документи відносно Carnivore після того, як EPIC, незважаючи на заперечення свого опонента, довів, що ФБР формально поставилося до першої заяви про витребування документів, і, як видно, замовчало про деякі суттєві документи.

Дэвід Собел (David Sobel) з EPIC, який веде цю справу, заявив: «Дані матеріали підтверджують те, що багато хто з нас знали вже два роки. Carnivore – могутнє, але незграбне знаряддя, що загрожує недоторканності приватного життя ні в чому не винних американців. Тепер ми знаємо також, що недбала реалізація Carnivore може поставити під загрозу ведення важливих розслідувань, включаючи антитерористичні заходи». Собел додав: «Ще коли ми вперше почули про Carnivore, то одразу заявили, що його використання повинно бути припинене до тих пір, поки не будуть вирішені всі спірні питання. Наш судовий процес, що спирається на Закон про свободу інформації, показує, що ми ще дуже багато чого не знаємо про Carnivore».

Матеріали ФБР про Carnivore можна прочитати на сайті EPIC за адресою:

http://epic.org/privacy/carnivore

 Поділитися