MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Премії «Великий Брат» – Big Brother Awards.

04.12.2002   
Міжрегіональна група «Правозахисна мережа» виступає з ініціативою дискусії у проведенні в Росії церемонії вручення премій «Великий Брат» (Big Brother Awards). У ході дискусії пропонується обговорити наступні питання: • перспективи присудження таких премій у Росії; • критерії відбору номінантів; • механізми збору й аналізу інформації про майбутніх номінантів; • кандидатури членів російського комітету премії; Про премії Big Brother Awards
Про премії Big Brother Awards

Щорічно громадська організація Privacy International разом з деякими партнерськими організаціями вручає «премію» «Big Brother» державним органам, комерційним структурам і окремим особистостям, що завдали найбільшої шкоди приватності громадян.

«Big Brother» (Великий Брат) – узагальнений образ спецслужб, підглядання, підслуховування. Назва премії запозичена з роману-антиутопії Джорджа Орвела «1984», у якій автор попереджав про загрозу втручання держави в особисте життя громадян за тоталітаризму.

Премії вручаються у номінаціях:

• «Найагресивніша компанія» (Most Invasive Company)

• «Найжахливіший проект» (Most Appalling Project)

• «Найбільш огидна державна організація» (Most Heinous Government Organisation)

• «Грандіозна небезпека» (Lifetime Menace)

Окрім цього, у багатьох країнах організатори засновують додаткові номінації, наприклад, «Найбільш незграбне місто» (Most Intrusive City) у Франції (у цій номінації перемогло місто Манте ля Жолі (Mante la Jolie), що встановило відеосистему спостереження в одному з бідних кварталів, де мешкають іммігранти). В Угорщині існує також премія «Народного обранця», що присуджується одному з претендентів за результатами Інтернет-голосування.

Лауреати одержують статуетку, яка являє собою грубий армійський черевик, що наступив на повержену людську голову. Це символізує владу, що зневажає особистими правами громадян.

Існують спеціальні «позитивні» нагороди, які одержують організації й окремі особи, котрі зробили найбільший внесок у захист приватності. В Англії це премія «Winston», у Франції – «Voltaire» (Вольтер). У США премія називається «Brandeis» на честь Луїса Брендейса (Louis Brandeis), судді Верховного суду США, якому належить визначення приватності – «право бути залишеним у спокої». В Угорщині супротивники «великих братів» також одержують «Премію захисника онлайнової приватності» (Positive E-privacy Award).

Природно, що більшість «негативних лауреатів» не приходить на церемонію, але це не послаблює громадський інтерес до заходу.

Єдиним лауреатом, який надіслав представника для одержання премії, була страхова компанія Norwich Union, яка була відзначена у номінації «найагресивніша компанія» за те, що змушувала своїх потенційних клієнтів здавати тести на наявність смертельних генетичних захворювань.

Церемонія вручення, так звана «Orwell Party», звичайно збігається з яким-небудь заходом, присвяченим проблемам приватності, свободі інформації тощо. Наприклад, Orwell Party 2001 у США проходила в рамках конференції «Комп’ютери, свобода, приватність – 2001» (Computers, Freedom and Privacy 2001). Церемонія вручення премій у Франції відбулася на зустрічі інформаційних дисидентських груп Європи.

Big Brother Awards у Великобританії

У жовтні 1998 року англійська організація Privacy International вперше оголосила про щорічне присудження премій Big Brother (Великий Брат) урядовим органам і комерційним організаціям, які завдали найбільш серйозної шкоди недоторканності приватного життя.

Перша церемонія вручення премій відбулася 26 жовтня 1998 року в Лондонській школі економіки. Крім того, були вручені премії «Winston» організаціям і окремим особистостям, що зробили найбільший внесок у захист приватності, а також тим, чиє право на недоторканність приватного життя було порушено найбільш брутально.

Комісія експертів, в яку входили юристи, вчені, журналісти і правозахисники, визначила лауреатів, вибираючи їх зі списку претендентів, складеного на основі заяв громадян. Серед претендентів були як великі, широко відомі організації, так і дрібні компанії, що займаються системами спостереження. На премію висували приватних детективів, правоохоронні органи, компанії телекомунікацій, державні структури і ті компанії, що продають технології спостереження урядам тоталітарних країн.

4 березня 2002 року Privacy International вже в четвертий раз презентувала щорічну премію «Big Brother». Лауреатами 2002 року стали:

• «Найгірший державний службовець»: сер Річард Уілсон (Richard Wilson), Секретар Кабінету міністрів. Премія за завзяту і тривалу боротьбу проти свободи інформації, недоторканності персональних даних і за зниження відповідальності державних чиновників.

• «Найагресивніша компанія»: Norwich Union. Премія за невиправдане використання тестів на смертельні генетичні захворювання при страхуванні життя клієнтів.

• «Найжахливіший проект»: Національна служба розслідування кримінальних злочинів (The National Criminal Intelligence Service, NCIS). Премія за внесену в 2001 році пропозицію про створення інформаційної бази, у якій зберігалася б уся інформація, передана через Інтернет, електронну пошту і телефонні лінії.

• «Найбільш огидна державна організація»: Департамент освіти (The Department of Education and Skills). Премія за пропозицію про скасування анонімності при проведенні щорічного перепису в державних школах країни.

• «Грандіозна небезпека»: Національна система ідентифікації й обміну даними (The national Identification and data sharing system). Премія за пропозицію про створення широкої системи обміну даними між державними структурами і приватними фірмами. Останнім часом ця ідея всі частіше стає предметом обговорення в урядових колах. Ці плани становлять серйозну небезпеку для права на недоторканність приватного життя, що й відображає назва номінації.

Премії «Winston» 2002 року у Великобританії вручені організаціям і окремим особам, що зробили найбільший внесок у захист приватності:

• Моріс Френкель (Maurice Frankel), директор «Кампанії за свободу інформації» (the Campaign for Freedom of Information). Премія за видатний внесок у створення і просування Закону про свободу інформації.

• Лорд Садберійський, Ендрю Філіпс (Andrew Phillips). Премія за внесок у розбудову громадянського суспільства і забезпечення цілісності судової системи, а також за просування змін до урядового законодавства про боротьбу з тероризмом.

• «Вільна країна» (Free Country), кампанія газети «Дейлі телеграф» (The Daily Telegraph). Дейлі Телеграф торік почала кампанію проти обмежень особистих свобод громадян. З тих пір, незважаючи на події 11 вересня, газета дотримується цієї позиції з багатьох питань від реформи закону про наркотики до проблем порушення приватності громадян.

• Ілка Шрьодер (Ilka Schroder), представник німецької партії Зелених у Європейському Парламенті. Премія за послідовну боротьбу проти надмірного втручання держави в особисте життя громадян. Пані Шредер брала активну участь у вивченні системи спостереження «Ешелон» (Echelon), розробленої Агентством національної безпеки США (National Security Agency).

• Дэвід Шэйлер (David Shayler). Премія за боротьбу із закритістю державних служб ціною великих особистих зусиль.

Big Brother Awards у США

Четверта церемонія «Big Brother Awards» у США відбулася в рамках конференції «Комп’ютери, свобода, приватність – 2001» (Computers, Freedom, and Privacy 2001) у Сан-Франциско 18 квітня. Лауреатами стали, зокрема, Ларі Элісон (Larry Ellison), голова компанії Oracle – за свою ідею впровадження державної системи ідентифікаційних карт і Генеральний прокурор Джон Эшкрофт (John Ashcroft).

Big Brother Awards у Нідерландах

Перша церемонія «Big Brother Awards» у Нідерландах відбулася 14 лютого 2002 року в Амстердамі. Лауреатами премії стали, зокрема:

• Національний інститут охорони здоров’я і навколишнього середовища (National Institute of Public Health and Environment), що створив базу даних по аналізах крові 164 мільйонів дітей без відома їх батьків.

• Організація прикладних наукових досліджень (Organisation for Applied Scientific Research), що запропонувала комп’ютерну програму «автоматичного визначення агресивної поведінки» (Automatic Aggression Detection), яка працює з використанням відео.

• Монік де Вріє (Monique de Vries), державний секретар у справах транспорту, громадської діяльності і водяних шляхів сполучення, за просування рішення Європейського Союзу про збереження даних телекомунікаційними компаніями (data retention).

Big Brother Awards у Данії

Перші датські премії «Big Brother» вручені 21 січня 2002 року в Копенгагені. Серед лауреатів – поліція, компанія Datametrix, міністр Франк Йенсен (Frank Jensen).


Big Brother Awards у Франції

У Франції 29 січня 2002 року відбулася друга церемонія, на якій премії «Великого Брата» одержали голова французької в’язниці, Міністерство юстиції, компанія Cegedim і місто Манте ля Жолі (Mante la Jolie). 
 

Французька премія Voltaire 

Big Brother Awards в Угорщині

Перша угорська церемонія вручення премії «Big Brother Awards» відбулася у Будапешті 28 листопада 2001 року. Серед переможців – мережа супермаркетів Tesco, Міністерство юстиції, член парламенту Роберт Репасі (Robert Repassy). «Позитивну» премію одержав колишній член парламентської Комісії з захисту інформації доктор Ласло Майтені (Laszlo Majtenyi).

Big Brother Awards в Австрії, Німеччині і Швейцарії

Організації, що займаються захистом права на недоторканність приватного життя, разом з Privacy International провели церемонії «Big Brother Awards» в Австрії, Німеччині і Швейцарії 26 жовтня 2001 року. Серед лауреатів – Отто Шілі (Otto Schily), міністр внутрішніх справ Німеччини, австрійська пошта, компанія RealNetworks.

Посилання на матеріали про премії «Великий Брат» (Big Brother Awards):

Privacy International – The Big Brother Awards: http://privacyintemational.org/bigbrother

Франція: http://bigbrotherawards.eu.org  

Австрія: http://bigbrotherawards.at

Фінляндія: http://effi.org/bb.html

Нідерланди: http://bigbrotherawards.nl

Німеччина: http://bigbrotherawards.de

Швейцарія: http://bigbrotherawards.ch

Данія: http://bigbrotherawards.d k




За матеріалами конференції «Вікно у відкритий світ – 2002», Москва, 20-21 червня 2002 р.
 Поділитися