MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сєвєродонецький виконком майже погодився, що мітингувати можна не лише в місцях, ним визначених.

15.12.2002   
Олексій Свєтіков, м.Сєвєродонецьк
Але не зовсім... Сєвєродонецьк, як "найдемократичніше" місто Луганщини, увійшов до вісімки міст України, де міська влада вирішила "врегулювати" питання проведення політичних заходів.
Учора, після початку судового розгляду скарги на рішення „Про затвердження місця проведення зборів, мітингів та інших акцій“, виконком змінив його, замінивши слово „визначити“ словом „рекомендувати“ щодо трьох визначених ним місць проведення масових заходів.

Сєвєродонецьк, як „найдемократичніше“ місто Луганщини, увійшов до вісімки міст України, де міська влада вирішила „врегулювати“ питання проведення політичних заходів. П’ятого листопада міським виконкомом було прийняте рішення №1836 „Про затвердження місця проведення зборів, мітингів та інших акцій“, що проголошувало: „З метою запобігання того, щоб проведення громадськими організаціями і політичними партіями зборів, мітингів та інших акцій на площах міста не збігалось із запланованими в тих же місцях загальноміськими заходами (що до цього неодноразово відбувалося), у виконання п. 3 розділу „б“ ст. 38 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні“, виконком міської ради ВИРІШИВ: Вважати недоцільним проведення громадськими організаціями і політичними партіями зборів, мітингів та інших акцій на площах біля адміністративних будинків, торгових центрів, основних транспортних магістралей міста в зв’язку зі складнощами у забезпечені правопорядку в місцях великого скупчення людей та транспорту. Визначити місцями проведення громадськими організаціями і політичними партіями зборів, мітингів та інших акцій у м. Сєвєродонецьку: майданчик перед Льодовим Палацем спорту; майданчик перед стадіоном „Хімік“ тенісні корти ДЮСШ міськспорткомітету (вул. Паризької комуни, 33)“. 14 листопада до Сєвєродонецького місцевого суду була подана скарга на це рішення, як на неправомірне, з посиланням на ст. 11 європейської Конвенції захисту прав людини та основних свобод, та на ст. 39 Конституції України. Згідно з Конституцією обмеження щодо права на збори можуть встановлюватись тільки судом. У скарзі ставилося питання про визнання рішення Сєвєродонецького виконкому №1836 незаконним і таким, що порушує права людини, і вимагалося його скасувати. Скаржником був голова ЛОВ ВГО КВУ О.Свєтіков. 3 грудня 2002 року до суду додатково була подана заява про порушення процесуальних строків і запропоновано невідкладно призначити справу до розгляду. 16 грудня суддя провів підготовчу зустріч з сторонами процесу, після чого 17 грудня виконком вніс зміни до пункту 2 свого рішення, замінивши слово „визначити“ словом „рекомендувати“ щодо трьох визначених ним місць проведення заходів. Це дає підставу організаторам проведення заходів взагалі ігнорувати це рішення. Але, як на нас, рішення виконкому і в цьому вигляді є неконституційним, і КВУ має намір продовжувати судовий спор з вимогою його відміни. Наступне судове слухання призначене на 25 грудня.
 Поділитися