MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Третя школа з прав людини в Харкові.

15.12.2002   
Людмила Клочко, м.Харків
З сьомого по десяте грудня Харківська правозахисна група проводила третю школу з прав людини для лідерів та активістів НУО. Цього разу в Харкові зібралися представники 47-ми організацій з 17 областей України.
Дуже хочеться написати для новорічного номера щось таке, що змогло б покращити настрій на свята. Не так уже багато приводів для доброго настрою дає правозахисна робота в Україні. Тому хочу поділитися з читачами приємними новинами.

З сьомого по десяте грудня Харківська правозахисна група проводила третю школу з прав людини для лідерів та активістів НУО. Цього разу в Харкові зібралися представники 47-ми організацій з 17 областей України. Найбільше учасників було з Харкова й Харківської області – 8 осіб, на другому місці Львів і Львівська область – 7 осіб, далі Луганськ – п’ятеро і Полтава – 4, усього 50 учасників. Вони були обрані за конкурсом серед 109 осіб, що надіслали прийнятні заявки. Неприйнятними вважалися такі, що надійшли від осіб, які не займаються правозахисною діяльністю, чи вже були слухачами попередніх шкіл. Ми вибачаємося, що, нажаль, не змогли запросити всіх бажаючих, але навчатися у великій групі важко і бюджет проекту обмежений.

Кожен з учасників отримав пакет документів і книжки, що допоможуть у правозахисній роботі. Учасники прослухали лекції „Концепція прав людини“, „Що таке правозахист?“, „Захист прав людини в суді“, „Застосування міжнародних механізмів захисту прав людини“, „Роль Європейського суду з прав людини“, „Захист прав людини НУО“. Теми „Правозахист і політика“, „Правозахисні НУО і влада“, „Співпраця правозахисних організацій“, „Інформаційний обмін“, „Організація спільних акцій і кампаній“, „НУО і мас-медіа“ викликали жваву зацікавленість при обговоренні у групах. Взагалі обговорення в малих групах є однією з найулюбленіших форм навчання, як для учасників, так і для організаторів. Метою школи є не тільки передача знань та досвіду, а, і може в першу чергу, спілкування, можливість висловити й почути нові, іноді дуже спірні, але завжди цікаві, думки. Учасники показали справжню зрілість суджень, обізнаність, толерантність і вміння вести дискусію при обговоренні всіх тем. Та найбільшу зацікавленість і найжвавішу дискусію викликали теми, що стосуються взаємовідносин із владою і політичними партіями. Ці теми дійсно хвилюють правозахисників, і вирішувати їх на практиці доводиться досить часто. Готових рецептів немає. Тому дуже важливо сформулювати ґрунтовні принципи таких взаємовідносин. Під час обговорення організації спільних акцій і кампаній учасники ділилися досвідом у цій галузі. Багато хто має такий досвід, але розповіді Володимира Березіна, директора ЕКЦ „Бахмат“ з Артемівська були просто неперевершені. Одностайно було визнано, що співпраця НУО необхідна, а спільні акції – це велика частка такої співпраці.

У другій частині школи були розглянуті проблеми фінансування та менеджменту НУО. Під час тренінгу з написання проекту виникли чотири дуже цікаві роботи, що стали результатом спільної праці учасників школи.

Але учасники не тільки виконували обов’язкову програму школи, а й спілкувалися між собою та з представниками харківських НУО поза програмою. Плідними були зустрічі батьків ув’язнених із Євгеном Полторацьким, заступником голови батьківського комітету „Порятунок“ з Івано-Франківська, дуже жваво обговорювали свої проблеми представники екологичних НУО, цікавою була зустріч працівників громадських приймалень із різних міст. Нові знайомства, договори про співпрацю, можливість вийти за межи регіональних, чи професійних інтересів завжди було важливим у будь-якій громадській діяльності.

Учасники школи вирішили відсвяткувати 10 грудня – день прав людини, як Новий рік. А що, може це започаткування нової традиції?

Організатори школи задоволені результатами попри всі негаразди, які майже завжди присутні під час організації будь-яких заходів. Сподіваємося, що учасники їх не помітили, а якщо й помітили, то, сподіваємося, вибачать. Свідоцтва про участь уже надіслані поштою, література, яку додатково замовили учасники, теж.

Рік, в якому знайшов 50 нових друзів та однодумців, неможливо називати невдалим. Ще 50 освічених, розумних, активно працюючих правозахисників – це добра новина, яка дає надію.

Тож з Новим роком, з новими надіями!

Шановнi друзi!



Здається, от тільки-тільки ми вітали Вас з Новим Роком – 2002. Як завжди, на свято бажали творчих досягнень, успіхів, планували роботу на 2002 рiк i мрiяли про покращення, що чекає нас у цьому році. На жаль, не все так сталося, як бажалося... Але, оглядаючи разом з Вами все, що зроблено, впевнені, що кожному з нас і всім разом, дещо вдалося зробити.

Ми щиро дякуємо Вам за Вашу пiдтримку, увагу i доброзичливiсть. Ми цiнуємо нашу співпрацю у минулому році й сподіваємося, що у 2003 році наша співпраця продовжиться!

Вiтаємо Вас iз Новорiчними та Рiздвяними святами. Бажаємо натхнення, наполегливостi та удачi у Вашiй роботi, здоров’я, радощiв та Веселих Свят!

З Новим 2003 роком!

З найкращими побажаннями,

Редакція „ПЛ“

 Поділитися