MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкритий лист Президентові України Кучмі Л.Д.

16.12.2002   
П’ять правозахисних організацій України відмовились від зустрічі з Президентом України і в своєму листі пояснюють причини такого рішення.

Шановний пане Президенте!

Ми, як представники організацій з прав людини, отримали запрошення зустрітися з Вами 10 грудня, в Міжнародний День прав людини. Ми вдячні Вам за таке запрошення і цінуємо той факт, що державні органи України пам’ятають про прийняття 10 грудня 1948 року Загальної декларації прав людини. Проте ми вважаємо за доцільне відмовитися від запропонованої Вами зустрічі. Причини прийняття такого рішення, на наше переконання, можуть представляти інтерес для громадськості України та міжнародної спільноти.

Оцінюючи впродовж останнього часу Вашу діяльність на посаді Президента України, дії Вашої адміністрації, органів виконавчої влади, ми вважаємо, що в державі відсутня атмосфера для нормального діалогу між організаціями громадянського суспільства та владою. Органи державної влади України намагаються поставити себе над суспільством, нехтуючи інтересами громадян, їх правами, свободами, їх волевиявленням. Серед таких дій – ініційований Вами референдум за так званою "народною ініціативою", брутальне втручання державних органів у виборчий процес під час парламентських виборів, застосування засобів тиску на представників політичної опозиції, впровадження політичної цензури в ЗМІ, тощо. Результатом є посилення політичної конфронтації в суспільстві, ізоляція України від інтеграційних процесів у Європі.

Ми не вважаємо вірним обраний Вами підхід до громадських інституцій: в День інвалідів зустрічатися з інвалідами, в День перемоги – з ветеранами, в жіночий день – з жінками, а в День прав людини – з правозахисниками. На наше переконання такі зустрічі не призводять до вирішення проблем, не носять характер діалогу, а лише використовуються органами влади для покращення власного іміджу. Така роль і така форма спілкування не є для нас прийнятною.

Харківська правозахисна група
Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я
Севастопольська правозахисна група
Міжнародне товариство прав людини-українська секція
Луганський громадський комітет захисту конституційних прав громадян


 Поділитися