MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Полтавські чиновники вважають, що політична цензура в області – вигадка опозиційних журналістів.

16.12.2002   
В Полтаві відбулася конференція "Суспільство, ЗМІ, влада: свобода слова та цензура на Полтавщині" в рамках підготовки до парламентських слухань з проблем свободи слова, що відбудуться на початку грудня у Верховні Раді України.
Вільна преса багатьом державам допомогла стати великими державами. Але українська, і полтавська влада, зокрема, переслідуючи свої вузько корпоративні шкурницькі інтереси, не вибирають методів, щоб не лише утискувати, а й знищити вільне слово.
Про це йшла мова на конференції "Суспільство, ЗМІ, влада: свобода слова та цензура на Полтавщині" в рамках підготовки до парламентських слухань з проблем свободи слова, що відбудуться на початку грудня у Верховні Раді України. Конференція відбулася з ініціативи Полтавського обласного медіа-клубу – громадської організації журналістів, що здійснює досудовий та судовий захист журналістів і ЗМІ, постійний моніторинг стану свободи преси в області й наступного року видасть "Білу книгу полтавської журналістики". В ній взяло участь майже півсотні журналістів, політиків, представників владних структур та "третього сектора".
Дані соціологічних досліджень свідчать, що Полтавщина за рівнем свободи преси посідає аж 22-е місце з 25-ти областей України, набравши усього 2,1 бала з 5-ти можливих.
У ході конференції було наведено велику кількість кричущих фактів, що свідчать про порушення права громадян на об’єктивну інформацію, перешкоджання журналістам у доступі до джерел інформації, розправу над тими з них і ЗМІ, хто чесно виконує свій професійний обов’язок. А прийомі відомі, "перевірені" часом: відмова у друку з боку видавництв газетам "Інформбюлетень", "Миргородська правда", "Новий день", "Приватна справа", "ПолтаваРух-інформ"; намагання демонтувати передавальну антену ТРУ "ЮТА", створення режиму найбільшого сприяння провладним ЗМІ і створення перешкод у роботі тим, які дозволяють собі критику владних структур; недопущення на сесії місцевих рад журналістів опозиційних ЗМІ, ігнорування їхніх інформаційних запитів; нереагування органів прокуратури на заяви про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів; багатотисячні позові і "замовні" рішення судів; негласна заборона рекламодавцям розміщувати рекламу в неугодних ЗМІ та реалізаторам – продавати "не ті" газети; звільнення з роботи журналістів, котрі чесно виконують свій професійний обов’язок і т.д.
Якщо у "круглому столі" з проблем свободи преси в Харкові узяв участь голова облдержадміністрації Є.Кушнарьов, то перші особи Полтавської області та міста Томін, Шемет, Гришко, Михайлюк проігнорували запрошення взяти участь у конференції, яку голови обласних організацій політичних партій оцінили як надзвичайно важливу подію у житті області. Начальник управління внутрішньої політики облдержадміністрації Іван Улітько та начальник облпресінформу Юрій Дмитренко, як могли, відхрещувалися від неспростовних фактів існування політичної цензури на Полтавщині, мовляв, "всьо хорошо, прєкрасная маркіза", викликаючи в учасників конференції бурхливу реакцію праведного невдоволення.
Апофеозом абсурду і демонстрацією справжнього обличчя влади став виступ Ю.Дмитренка, у якому він, певно, забувши тему конференції, ("слухав, але не чув?) чомусь почав розповідати про те, скільки разів за роки незалежності реформувався облпресінформ та зачитав довжелезний список газет, яким його відомство надіслало приписи про усунення порушень виборчого законодавства. А на запитання першого секретаря Полтавського міськкому Соцпартії О.Русіна, чи є серед них приписи провладним газетам "Зоря Полтавщини", "Полтавському віснику" "Вечірній Полтаві", які вже півроку вводять в оману читачів, називаючи народного депутата А.Кукобу і полтавським міським головою, Юрій Михайлович відповів майже у стилі нашого гаранта: "Тфьфу, блін, якось недодивилися."
Палка дискусія, яка тривала чотири години, закінчилася ухваленням резолюції, у якій, зокрема, рекомендується відновити постійну депутатську комісію облради з питань ЗМІ, яку, сівши й у крісло голови облради "забув" утворити губернатор Є.Томін, провести депутатські слухання про стан свободи преси на Полтавщині та започаткувати публічні звіти керівників наймасовіших державних та комунальних ЗМІ, які утримуються на кошти усіх платників податків – газет "Зоря Полтавщини", "Полтавський вісник" та ОДТРК "Лтава". А також ввести до складу редколегій комунальних ЗМІ представників опозиційних партій, за яких на минулих виборах жителі області віддали 68% своїх голосів, та запровадити квоти на виступи представників місцевих осередків парламентських партій у державних та комунальних ЗМІ.
При Полтавському обласному медіа-клубі створено громадський комітет захисту свободи преси, до складу якого увійдуть представники обласних та міських організацій парламентських партій, громадських організацій, журналісти.
Людмила Кучеренко,
президент Полтавського обласного медіа-клубу
 Поділитися