MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкритий лист Інституту масової інформації до українських журналістів, президента України Леоніда Кучми та спікера парламенту України Володимира Литвина.

16.12.2002   
ІМІ констатує, що існує загальна тенденція до посилення утисків свободи слова, спроб тиску на окремих журналістів, а також заохочення самоцензури в українських ЗМІ та мас-медіа.

У рамках діалогу між українськими журналістами і керівництвом держави, можливість якого обговорюється цими днями, Інститут масової інформації - представництво Міжнародної організації захисту свободи слова "Репортери без кордонів" (ІМІ-RSF) - висловлює готовність надати власні дані про існування політичної цензури, а також про заохочення самоцензури в українських ЗМІ.

Спільно з "Репортерами без кордонів" ІМІ здійснює моніторинг свободи слова в Україні впродовж останніх 7 років. Мусимо констатувати загальну тенденцію до посилення утисків свободи слова, спроб тиску на окремих журналістів та мас-медіа, що стверджується в останні роки. Сьогодні ця тенденція набуває тривожного характеру. Прагнення можновладців, переважна більшість яких сформувалася та утвердилася в управлінських структурах ще за радянських часів, впливати на журналістську працю та використовувати пресу як інструмент пропаганди власних чи кланових інтересів, спостерігається знову ж таки з радянських часів. Варіюються лише адресати та інтенсивність тиску, а також форма його вираження.

Факти порушення свободи слова відображені в щорічних звітах ІМІ та "Репортерів без кордонів". Доступ до цієї інформації є вільним.

Ми заявляємо про свою готовність взяти участь в дискусії щодо проблеми цензури в разі, якщо заявлений владою в особі президента України Леоніда Кучми і спікера Верховної Ради України Володимира Литвина намір вступити в діалог із представниками мас-медіа не є декларативним.

10.10.2002

 Поділитися