MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лист президенту Бушу.

16.12.2002   

Підтримати корінну зміну режиму в Україні, яка б відкрила дорогу справжнім народним обранцям", — з таким посланням до президента США Джорджа Буша звернулися науковці, громадські діячі та студенти Америки й України.

Під листом, який пропонується вашій увазі, підписалися такі відомі дослідники проблем демократії та політики посткомуністичних держав, як Френсіс Фукуяма, Майкл Макфол, Андерс Аслунд, Пітер Редувей, Рональд Суні та інші.

Поставити свій підпис під листом до Буша можна за адресою: [email protected]

Шановний пане Президенте,

Ми, американські та українські науковці, студенти і громадські діячі, закликаємо Вас підтримати український народ у захисті своїх прав та свобод, яким загрожує чинний режим в Україні. Ми сподіваємось, що Ваша адміністрація пояснить Президентові Кучмі та іншим українським посадовцям, що прогрес у відносинах України із США чи НАТО не можливий, доки в державі не будуть забезпечуватися демократія та свобода для її громадян. Україна сприятиме підтримці миру та стабільності на європейському континенті лише тоді, коли її керівництво почне поважати фундаментальні демократичні цінності. Тому активна підтримка у розбудові справжньої демократії в Україні відповідає національним інтересам США.

Сьогодні, 16 вересня 2002 року, Україна вшановує пам’ять та відзначає другі роковини з часу, як зник незалежний журналіст Георгій Гонгадзе. Він безслідно зник після публікації низки статей, в яких він викривав всеохоплюючу корупцію серед вищого державного керівництва. Кількома місяцями пізніше колишній президентський охоронець оприлюднив звукозаписи, які вказують на причетність Президента Кучми та інших урядовців до організації вбивства журналіста. Розслідування вбивства відразу перетворилося на фарс, оскільки воно проводилося під контролем тих самих осіб, які підозрюються у скоєнні злочину.

Жорстоке вбивство Георгія Гонгадзе та його наслідки пробудили сумління українського народу так, як і терористичні акти 11 вересня 2001 року стали поштовхом до об’єднання американської нації. Однак, в той час, як організатори минулорічних терактів у Сполучених Штатах знайдені та невпинно переслідуються, напади на права вільнодумних українців й досі не покарані.

Після двох років порожніх обіцянок, спроб приховати злочин чи повної бездіяльності з боку української влади, ми дійшли до одного висновку — ті, хто причетний до вбивства Гонгадзе, а також до численних "випадкових" смертей опозиційних журналістів та політиків, не будуть знайдені доти, доки Україною керує зграя злочинців, які намагаються втримати владу будь-якою ціною. Режим, який нехтує правами та гідністю людей в одній з найбільших держав Європи, не здатний забезпечити правосуддя. Тому ми закликаємо Вас підтримати корінну зміну режиму в Україні, яка б відкрила дорогу справжнім народним обранцям.

Пане Президенте, у своїй промові у Варшаві в липні минулого року Ви урочисто пообіцяли сприяти прагненню України стати європейською державою. Ця мета є першочерговою для українського народу, який докладає всіх зусиль для її досягнення. Однак, українська держава залишається відокремленою від решти Європи стіною жорстокої, безконтрольної влади, яка використовується заради збагачення вузького кола привілейованих осіб. Така стіна приречена на руйнацію, оскільки, як висловився Президент США Рональд Рейган у промові в Берліні, "вона не здатна стримати віру, вона не здатна стримати правду, вона не здатна стримати свободу." Саме зараз час Америці діяти рішуче і підтримати український народ для того, щоб разом зруйнувати цю стіну!

www.pravda.com.ua/ru/%3F2099-1new"

 Поділитися