MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дані про захворюваність в місцях позбавлення волі

17.12.2002   

На сьогоднішній день туберкульоз у в’язницях залишається найбільш поширеним захворюванням. За даними Держдепартаменту з питань виконання покарань, серед тих, які перебувають під вартою, нараховується близько 16 тисяч туберкульозників, з яких тільки 12 тисяч перебувають на лікуванні у в’язничних госпіталях. Зі слів заступника глави Департаменту Олександра Пташинського, у СІЗО попадає до п’яти тисяч хворих активною формою туберкульозу, лікування яких неможливе до виголошення остаточного вироку. Саме ж слідство може тривати до 6-8 місяців, тоді як хвороба посилюється через відсутність лікування, несприятливі умови перебування, а також передається при контактах.

Тільки 64% амністованих "дійшли" до тубдиспансерів, а у деяких регіонах їхня кількість навіть менша половини.

("День", №179, 4 жовтня 2001 р.)

* * *

По предварительным данным, под последнюю амнистию подпали 2037 лиц, больных туберкулезом.

("Факты", №178, 4 жовтня 2001 р.)

* * *

2886 лиц с начала года освобождено из мест заключения по ст. 408 УПК Украины, то есть, из сострадания к их неизлечимым недугам. По сообщению первого заместителя главы Госдепартамента Украины по вопросам исполнения наказаний Александра Пташинского, в Донецкой области по состоянию здоровья освобождено 367 человек.

("2000", №50, 14-20 грудня 2001 р.

* * *

Сильнейшими толчками к всплеску заболеваемости туберкулезом в Украине в прошлом году стали почти поголовная заболеваемость им в местах лишения свободы, распространение его в населенных пунктах многочисленными амнистированными заключенными.

Главной социальной угрозой в стане сейчас остается "тюремный" и "амнистированный" туберкулез. Органы исполнения наказаний не позаботились о том, чтобы своевременно сообщить медучреждениям списки амнистированных. Только в Крыму (без Севастополя) из 138 амнистированных больных тяжелыми и социально опасными формами туберкулеза взяты на учет всего 99. И хотя больные с бактериовыделением по закону не должны амнистироваться до его прекращения, они все равно вышли на свободу и не все попали под наблюдение врачей.

А количество освободившихся больных после окончания сроков заключения еще больше, чем амнистированных. Только в Евпаторию в прошлом году из мест лишения свободы прибыли 45 человек, больных активными формами туберкулеза, хотя по амнистии должно было прибыть только 5.

Сегодня в тубдиспансерах удельный вес больных, заразившихся в местах лишения свободы, достигает 50%, а в отдельных случаях – 80-90%.

("День", №18, 30січня 2002 р.)

 Поділитися