MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Деякі загальні проблеми

17.12.2002   

Володимир Бондарєв, суддя військової палати Верховного Суду України, генерал-майор юстиції:

".Для вивчення нестатутних взаємовідносин нами вперше в Україні був проведений їх детальний статистичний аналіз, задля чого використані дані про обсяг, рівень, структуру і динаміку різних показників цього виду злочинності за всі роки розбудови Збройних Сил. Є всі підстави стверджувати, що криміногенна обстановка у зв’язку з нестатутними взаємовідносинами залишається небезпечною. Ці правопорушення домінують і визначають рівень насильницької злочинності у Збройних Силах. Характерною є негативна динаміка нестатутних взаємовідносин, які вчиняються щодо декількох потерпілих, значно збільшилася питома вага засуджених за злочини, якими спричинені тяжкі наслідки. І це при тому, що офіційна статистика не віддзеркалює дійсних масштабів нестатутних взаємовідносин як через недосконалість, так і через те, що це явище має надзвичайно високу латентність. Скриті нестатутні прояви поведінки стали практично нормою, а тому вони вже нікого не шокують.

Військовослужбовці достатньо повно і точно віддзеркалюють культурні, соціально-економічні та інші особливості суспільства. Втім, проглядаються особливі риси насильницької злочинності, яка має місце у військових колективах. Ці особливості визначаються специфікою способу життя військовослужбовців, своєрідністю їхньої діяльності, соціальних позицій та ролей. Для цього, поруч з вивченням статистичних даних, має досліджуватися не тільки сама природа нестатутних взаємовідносин, а і їх детермінація. Отримані результати свідчать: нестатутні взаємовідносини мають в цілому ситуативний характер, проте їх структура зазнає якісних негативних змін, зокрема, в емоційно-мотиваційній основі вчинення. Особливо небезпечним симптомом стає поширення мотиву злочинної поведінки у вигляді прагнення до задоволення потреби у агресивному насильстві. Найважливішим елементом значної кількості насильницьких злочинів, вчинених військовослужбовцями, є особлива, нічим не викликана жорстокість. Своєрідною підставою цих злочинів у сучасних умовах стає соціальне розшарування у військових колективах.

Разові заходи і кампанії після вчинення злочину на ґрунті нестатутних взаємовідносин позитивних результатів не дають. Навпаки, сутність феномену "переможності дідівщини" в тому, що система такого роду злочинності є значно складнішою, ніж система заходів, які вживаються для боротьби з нею. Складний характер злочинної поведінки, пов’язаної з нестатутними взаємовідносинами, визначає необхідність застосування такої ж складної системи заходів боротьби з ними – цілеспрямованої, системної діяльності у сфері соціального управління і контролю, яка полягає в активному впливі суспільства на детермінанти такої злочинності, її саму, а також на осіб, які вчиняють або здатні вчинити злочин, з метою забезпечення панування права і цінностей, які ним охороняються."

("Народна армія", №240, 26 грудня 2001 р.)

 Поділитися