MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Судовий позов з вимогою припинити добудову АЕС.

17.12.2002   
12 червня Київський апеляційний суд скасував ухвалу Печерського міського суду про відмову в прийнятті позову з вимогою припинити добудову Хмельницької та Рівненської АЕС. Отже, тепер Печерський суд має розглядати цей позов по суті.

29 березня 2002 року шість студентів України — членів Громадського комітету національної безпеки України звернулися до Печерського місцевого суду м. Києва із позовом до НАЕК "Енергоатом" про "поновлення порушеного права на безпечне для життя і здорове довкілля", вимагаючи негайно припинити фінансування і добудову другого енергоблоку Хмельницької та четвертого енергоблоку Рівненської АЕС (ХАЕС-2/РАЕС-4). За твердженням позивачів, будівництво цих атомних електростанцій є протизаконним, оскільки всупереч вимогам чинного законодавства відбувається без позитивних висновків державної екологічної експертизи, таким чином порушує право позивачів на безпечне для життя довкілля і створює загрозу їх здоров’ю.

24 квітня ц.р. Печерський місцевий суд м. Києва відмовив в прийнятті позову до Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом", оскільки, нібито, позивачі звернулися до суду не за захистом своїх прав, а в інтересах "всього суспільства взагалі", на що не мали належним чином оформлених повноважень. Таким чином Печерський суд позбавив громадян можливості в судовому порядку відстояти свої права.

8 травня 2002 року позивачі звернулися до Апеляційного суду м. Києва, вимагаючи забезпечити можливість захисту своїх прав в суді та скасувати ухвалу Печерського суду м. Києва про відмову в прийнятті їх позову. Зокрема, адвокат позивачів — Тетяна Монтян стверджує, що позивачі зверталися до Печерського місцевого суду із позовом про захист своїх власних прав, а в самій позовній заяві взагалі жодного разу не згадуються "інтереси суспільства взагалі", на які посилається суддя Олена Умнова. Представник позивачів Координатор Громадського комітету національної безпеки України Олексій Толкачов пояснює відмову в прийнятті позову небажанням Печерського місцевого суду м. Києва розглядати по суті справу, яка може викрити незаконність добудови Хмельницької та Рівненської АЕС та привернути увагу громадськості до фактів грубого порушення прав людини в сфері використання ядерної енергії в Україні.

12 червня Київський апеляційний суд скасував ухвалу Печерського міського суду про відмову в прийнятті позову. Отже, тепер Печерський суд має розглядати позов шести студентів по суті.

Прес-центр Громадського комітету національної безпеки України м.Київ, вул.Б.Хмельницького, 44, тел.: 568-29-67; факс: 265-51-80; ел.пошта: [email protected]

 Поділитися