MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Пост-вибори у малих містах.

17.12.2002   
Богдан Бондаренко, Студентське Братство Луганщини
Навіть останній етап минулих виборів - оплата праці членів виборчих комісій - не пройшов без порушень.

На прикладі промислового міста Рубіжне Луганської області, я розповім про зловживання влади на виборах, менш помітне для громадськості, бо було спрямовано проти членів дільничних виборчих комісій. Мова піде про винагороду, яку "одержали" від держави активісти політичних партій, задіяні на виборах у якості членів дільничних виборчих комісій.

Рубіжне — невелике промислове місто, населення якого раніше складало десь 70 000 чол. Найбільше підприємство міста, навколо якого воно виникло І завдяки якому розвивалося — хімічний комбінат "БАРВНИК". Воно майже не працює (окрім декількох цехів завдяки створенню окремих господарських структур з інвестором) і фактично є банкрутом. Відповідно у Рубіжному з’явилося багато незайнятого населення, високий рівень безробіття і чимало висококваліфікованих інженерів, згодних попрацювати задля отримання якоїсь винагороди. Тому бажаючих увійти до складу дільничних виборчих комісій було більш ніж достатньо. Умови праці можна проілюструвати якістю списків виборців, які невідомо хто складав, і в яких містилися померлі 5, а траплялося, й 10 років тому. Навіть, коли проводили семінар для голів і секретарів дільничних виборчих комісій у міськвиконкомі, п. Назаренко (одна з посадових осіб, член "Трудової України", на той час, якщо не помиляюсь, секретар Рубіжанської міськради), стверджував: "Списки избирателей по ЖЭКам проверять не нужно." Хтось з секретарів ДВК здивувався: "Что это за списки? Кто их вообще составлял? В них полно людей, давным-давно умерших." Пан Назаренко швидко перервав учасника семінару і змусив замовкнути. Як потім він усім пояснив, вибори у Рубіжному — це місцева справа, тому не треба нічого казати в присутності керівництва окружної виборчої комісії з м.Сєвєродонецьку. Результат не забарився — до 10% "мертвих душ" викреслено зі списків на багатьох дільницях. Наприклад ДВК №57-112 — з 2100 виборців лише померлих викреслили майже 200 чол., а ще багато виписалося, в Росії і т.п.

Тепер стосовно винагороди членам ДВК. Вона повинна була складатися з оплати праці (20 грн.) та одноразової винагороди — премії. Якщо оплату праці виплатили наполовину, бо зазвичай 10 грн. збирали на організацію харчування в день виборів 31.03.2002, то з премією — масові зловживання.

До виборів Голови ДВК отримали норматив витрат для виплати премій — 480 грн./ДВК. Але Рубіжне – мале місто, Інституції НДО нерозвинуті (окрім "політичних" та екологічних – бо є флагмани хімічної промисловості та забруднення навколишнього середовища), доступ до безкоштовної юридичної допомоги — відсутній…

Голови ДВК отримали після виборів в ОВК №112 гроші та платіжні документи для членів ДВК — але самі поставили підписи один в одного і через півгодини повернули їх. На здивування керівництва ОВК №112 відповіли, що за 30 хвилин виплатили гроші (з Рубіжного до Сєвєродонецька десь 15 км відстані). Результат цієї афери:

ДВК № 57-112 Голова ДВК Сердешна Л.М. видала по 10 грн. лише тим, хто знав про премію, а секретареві — 15 грн. Мотивація нестачі по 5.65 та 0.65 у секретаря: "Если бы мы каждый день не ездили в окружную комиссию, вы б не х… не получили".

ДВК №71-112 Голова ДВК переховувався від членів, ті що розшукали отримали по 10 грн., а Інші — нічого. Мотивація невиплати: У нас на ДВК зник прапор…

ДВК №74-112 Голова ДВК отримав гроші раніше за інших голів ДВК у м. Рубіжному (ще 14.04.2002), майже протягом двох тижнів переховувався, бо проживає у м.Сєвєродонецьку, а прописаний у м. Рубіжному. Коли член ДВК, що мав брата-адвоката, зібрав 26.04.2002 членів ДВК і став погрожувати судовим та кримІнально-правовим розслідуванням, пан Канивець видав присутнім по 14 грн. Мотивація нестачі: вартість його проїзду на роботу в ДВК пІд час виборів.

ДВК № 73-112 Голова ДВК не виплатив премію одному члену ДВК, бо "ее не занесли в списки на премию." Але, коли цей член відмовився прийняти участь у повторному голосуванні, що проводилося за рішенням суду, її занесли в списки на отримання винагороди. — Навіщо ж бюджетні кошти економити?

ДВК № 56-112 Голова ДВК виплатив членам по 3 грн. Мотивація невиплати: "Больше не положено по закону"(!??)

А в ДВК у СШ №7 м. Рубіжне, Голова ДВК, як стверджують колеги, нічого взагалі не виплатив…

Та на цьому зловживання не закінчилися. На ДВК №№56, 73 та 74 за рішенням суду 13.04.2002 провели перевибори (після рішення суду за позовами кандидатів до міськради). Членам цих ДВК обіцяли доплатити за перевибори ще 13.04.2002, але й на початку травня вони ще нічого не отримали. Як повідомив бухгалтер міськвиконкому: "Первое заседание Горсовета проводится для вручения удостоверений и кадровых назначений. И лишь второе может утвердить строку бюджета по выплате средств за перевыборы". Може… А може ж і не затвердити?

Слід додати, що працівники міськвиконкому змусили керівництво ДВК №73-112 та ДВК № 74-112 переробити документи (сфальсифікувати?) на оплату праці з 24 відпрацьованих годин до 17 год. (зменшивши обіцяну винагороду члену ДВК до 13 грн.). А от Голова ДВК №56-112 відмовився підробляти документи і залишив 24 години, що їх реально відпрацювали за 4 дні підготовки та проведення перевиборів дільнична виборча комісія. Ось така собі дискримінація за правосвідомістю та знанням чинного національного законодавства в оплаті роботи членів ДВК.

Більшість членів ДВК каже, що давно б забули ці системні дії чиновників та Голів ДВК, бо влада і держава не раз обдурювала й на багато більші суми грошей. Але зараз відбувається перерахунок житлових субсидій, який враховує "отриману" (а саме недоотриману винагороду за роботу в ДВК), тож члени ДВК (а значна частина з них отримує житлові субсидії) ще заплатять зі своєї кишені за ці махінації відповідним збільшенням плати за житлово-комунальнІ послуги у зв’язку зі зменшенням житлових субсидій.

Хто був членом ДВК на виборах, вже ніколи не захоче в них працювати на наступних виборах. А от ті покидьки, що їх ошукали — з радістю. Серед них популярна приказка "Количество лохов в Украине неуклонно уменьшается, но зато растет их качество". На жаль, дії влади їй відповідають…

 Поділитися