MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кваснєвський засудив операцію "Вісла".

18.12.2002   
Кваснєвський перший із політиків найвищого рангу публічно засудив "Акцію Вісла" і кваліфікував її як символ кривди, вчиненої українцям комуністичною владою Польщі.

18 квітня у Польщі було відзначено 55-річчя насильного виселення українців із їхніх прабатьківських земель на південний схід нинішньої Польщі, що проводилося тодішньою комуністичною владою країни під грифом "Акція Вісла". У зв’язку з цим президент Польщі Александр Кваснєвський надіслав листа до всіх українців, хто постраждав у процесі "Акції Вісла".

Таким чином, Кваснєвський став першим із політиків найвищого рангу, хто публічно засудив "Акцію Вісла" і кваліфікував її як символ кривди, вчиненої українцям комуністичною владою Польщі.

У листі президент Кваснєвський спростував стереотип, який досі панував у польському суспільстві, про те, що насильне виселення українців із їхніх прабатьківських земель, позбавлення їх майна, церков, домівок — це відповідь Польщі на нищення поляків Українською Повстанською Армією, яке відбувалося на Волині в 1943–44 повоєнних роках. Таке розуміння "Акції Вісла", підкреслив Александр Кваснєвський, є хибним, неетичним і неприпустимим. Це засада колективної відповідальності, яку не можна застосовувати. Він також додав, що "Акція Вісла" повинна бути засуджена, передає Радіо Свобода.

Цього листа президент Польщі скерував до учасників наукової конференції з питань "Акції Вісла", яку проводить на сході Польщі у Красічині Польський Інститут Національної Пам’яті, найавторитетніша інституція, покликана встановлювати історичну правду.

Наш інформ.

 Поділитися