MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення Севастопольської правозахисної групи до прокурора міста Севастополя.

18.12.2002   
Вилучення накладу газети „Южная звезда“ працівниками Балаклавського РВ УМВС України в Севастополі, - є брутальним порушенням конституційних прав і свобод.

Прокурору м.Севастополя
Карпєєву А.М.
Начальнику УМВС України
в м.Севастополі
Генерал-майору міліції Ільїчову М.О.
Копія: Уповноваженій Верховної Ради України з прав людини
Карпачовій Н.І.

28 березня 2002 року біля 20 години працівниками ДАІ був зупинений автомобіль УАЗ держ.№402-59 КР, що належить службі радіо-таксі м.Ялти, в якому перевозилося 30 000 примірників газети „Южная звєзда“, що були віддруковані у типографії „Таврида“ м.Ялти. Водій автотранспортного засобу не порушував правил дорожнього руху. Проте, за наполяганням працівників ДАІ, автомобіль УАЗ був примусово доставлений для огляду до Балаклавського РВ УМВС України в м.Севастополі. Не дивлячись на відсутність будь-яких правопорушень з боку водія, а також осіб, що супроводжували вантаж, наявність свідоцтва про реєстрацію друкованого засобу інформації, накладної, а також документів, що посвідчували особи, віддруковані газети були вилучені, про що був складений відповідний акт. Цей документ не містить в собі жодних підстав для вилучення накладу газети „Южная звезда“, замість цього наведено розмите формулювання: „для вирішення питання по суті“.

Вважаємо дії працівників Балаклавського РВ УМВС України в Севастополі брутальним порушенням конституційних прав і свобод, зокрема права на свободу вираження поглядів (Ст.34). Враховуючи критичний характер публікацій в газеті „Южная звезда“ по відношенню до деяких посадових осіб органів державної влади в Севастополі, фактично, співробітники УМВС вжили заходів для запровадження цензури, що заборонена Ст.15 Конституції України.

Вимагаємо негайного повернення всіх вилучених примірників газети „Южная звезда“, а також притягнення до відповідальності винних у вчиненні протиправних дій.
Романов Р.В.,
Виконавчий директор
Севастопольської правозахисної групи


 Поділитися