MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

2001 рік очима українських правозахисників.

18.12.2002   
Надія Шерстюк.

Яким був 2001 рік для України з точки зору дотримання прав людини?

Активісти правозахисного руху вважають, що 2001 рік приніс чимало здобутків у сфері захисту прав людини. Голова Севастопольської правозахисної групи Роман Романов одним з безперечних плюсів минулого року у правозахисній сфері назвав реальний початок судової реформи, хоча зміни, які відбуваються, не є системними.

За словами Романова, відбулося зняття напруги у стосунках України із Радою Європи. Тут є і певні об’єктивні чинники — є значні зрушення у законодавчій реформі в Україні. Водночас є і суб’єктивні чинники: була дуже вдалою робота дипломатичного представництва України при Раді Європи. Воно змогло довести, що Україна рухається у напрямку демократичних змін і реформ.

Також серед позитивних моментів минулого року правозахисники називають активні публічні виступи політичної опозиції. Між тим, невтішною залишається ситуація зі свободою слова. На думку Романова, були факти залякування і переслідування журналістів за виконання їхніх професійних обов’язків.

Василь Лісовий — член правозахисної організації "Гельсинки — 90" вважає, — що минулий рік з одного боку вселив надію на добрі перспективи поступу у правозахисті, пов’язані, зокрема, зі справою Гонгадзе і розслідуванням касетного скандалу, проте, з другого боку рік, що минув, можна оцінювати як поразку правозахисного руху у цій справі. Крім цього, як вважає Василь Лісовий, сучасні політичні умови є несприятливими для успіху правозахисного руху.

Як сказав Лісовий, сучасна система пристосована до так званого толерантного репресування, вона пристосувалася до того, щоб мати "нечутливість" до окремих індивідуальних чи групових актів. Тому загальна оцінка ситуації з правами людини в Україні є песимістичною.

З огляду на це, перспектива правозахисту в наступному році буде великою мірою залежати від політичних передумов, зокрема, від парламентських виборів. Окрім цього, на думку правозахисників, проблеми, пов’язані зі свободою слова і придушенням незалежних ЗМІ, залишатимуться актуальними і в цьому році.

***

Создание международной комиссии по делу Гонгадзе блокирует Кучма, — утверждает экс-министр юстиции Сергій Головатий.

В интервью УП народный депутат Сергей Головатый заявил, что для работы в Украине международной комиссии по расследованию дела Гонгадзе не нужны "никакие юридические нормы".

"Нужно единственное — согласие Кучмы на это, и больше ничего, потому что генпрокурор находится под Кучмой", — сказал Головатый. "То, что говорят Станик (нынешняя представительница Украины при Совете Европы) и Чалый (бывший представитель Украины), что нет какой-то правовой базы — это вздор", — добавил депутат-оппозиционер.

"И как раз потому, что все есть, нет главного: желания Кучмы. Он этого боится, потому что международная комиссия докажет его причастность к смерти конкретного человека". По словам Головатого, не важно, "прямо или не прямо" причастен Президент: "Убил он, Кравченко или люди Кравченко — это не имеет значения. Будет видно, что он причастен к этому".

Головатый также сказал, что "создание международной комиссии — это не вопрос сессии ПАСЕ". "Парламентская ассамблея Совета Европы приняла резолюцию-рекомендацию (создании комиссии). И Комитет министров Совета Европы сейчас крутится: как это сделать? Потому что его украинская власть обманывает — говорит, что здесь, в Украине, нет законных оснований для деятельности международной комиссии", — отметил он.

Источник: www.pravda.com.ua/ru/  

 Поділитися