MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чому хворіють діти на „ацетон“ у Черкасах.

18.12.2002   
Матвієнко Д.Г., співробітник робочої групи МОПЧ
За даними організації охорони довкілля забруднення повітря в Черкасах в 1,3 рази більше ніж за офіційними даними. Кількість дітей, страждаючих від астми, бронхіту, алергії та інших респіраторних захворювань, пов’язана з забрудненням оточуючого середовища.

Однією з найбільш актуальних проблем в Україні є охорона здоров’я людини та природи. У Черкасах і області неодноразово піднімалися ці питання громадськістю та місцевими органами ("Зелений світ" та інші організації), так як з 1960 р. розвиток промислового виробництва йшов без врахування екологічних норм. Але раніше це було курортне місто. Зараз що щорічно в атмосферу викидається підприємствами міста більш ніж 13 000 тон оксиду сірки, сірководню, сіркового вуглеводу та інших шкідливих речовин на рік.

Газета "Kiev post" повідомляє, що Черкаси дійсно похмурі від ВАТ "Азот" та від інших хімічних підприємств. Можливо, саме від цих підприємств корінь захворювань на рак та інших життєво загрозливих захворювань, які приносять страждання постійним мешканцям за останні десятиліття. Деякий час повітря міста було сморідним (забрудненим), і тому мешканці міста мали весь час бути з зачиненими вікнами.

Іріна Іонова — лікар місцевої дитячої поліклініки доповідає, що дитячі захворювання є місцевого походження, тобто зв’язані з викидами промислових підприємств. На протязі 1980 року лікарями клініки обстежено багато дітей, які страждають на захворювання внутрішніми розладами організму. Як результат, діти страждають на "ацетон", у них проявляється нудота, слабкість, діарея. Ацетон має сильну розчинність, поширюється по всьому тілу та виводиться разом з сечею. Як стверджує керівник робочої групи МОПЧ Дубровська Г.М., зі слів санітарного лікаря міста Майбороди Л.В, що такої хвороби, як "ацетон" до 1995 року не існувало. Так як для м. Черкаси характерна ця хвороба, то для вирішення, звідки взялася ця проблема на протязі 1997 року, працювала спеціальна комісія з Києва. Комісія пов’язала це захворювання на ацетон з забрудненістю міського повітря.

Забруднення повітря відбулося в останнє десятиліття, та Черкаси все ж були забруднені в 1,3 рази більше ніж за офіційними даними, відмічає Альбіна Фрузенкова, яка працює у організації охорони довкілля. У 1999 році група Фрузенкової відмітила 165 забруднень міського повітря.

Кількість дітей, страждаючих від астми, бронхіту, алергії та інших респіраторних захворювань, пов’язана з забрудненням оточуючого середовища. Орієнтовно 8,8% дітей хворіли на астму у 1997. У минулому році ця кількість склала 9,6%. Як відмітив голова оздоровчого центру лікар Володимир Куцюруба, багато випадків захворювань на "ацетон" відбувається й досі та лише 20% дітей народжуються здоровими.

У 1990 році продукція хімічних підприємств "Хімволокно" та "Азот" зменшилося на 25%. Але все ж таки хімічні викиди в оточуюче середовище Черкаського регіону складає 13000 тон/рік. ВАТ "Азот" виробляє свою продукцію, забруднюючи оточуюче середовище понад 27 шкідливими речовинами, які розносяться по місту за допомогою вітру. Цьому сприяє роза вітрів Черкаського регіону. Фахівцями стверджується, що міське забруднення відбувається завдяки двом факторам: метеорологічному та топографічному.

Вважається, що забудова хімічних підприємств (1960) була неправильно спланована. Не бралося до уваги забруднення шкідливими речовинами міста Черкас та загроза життю мешканців.

У 1997 році викиди перевищили норму, тому фахівцями розробляється моніторинг забруднення оточуючого середовища, захворювань, що спричиняють підприємства з вільним виробництвом продукції.

Більшість компаній Черкаського регіону спрямовані на експорт продукції та виробку сировини для подальшої переробки в американських компаніях. Цей факт робить потребу посилення в роботі природоохоронних органів, як зазначив В. Хоменко — голова екобезпеки Черкаської області.

Після роботи, що була виконана членами групи МОПЧ по встановленню орієнтовної кількості дітей, хворих "на ацетон", та за неофіційними даними, отриманими з дитячих поліклінік, були оброблені результати та встановлено, що на теперішній час у Черкасах майже немає дітей до 6 років, які б не хворіли "на ацетон". Ми вважаємо, що ці дані мають бути відомі широкій громадськості. Також треба передивитись існуючи штрафні санкції проти підприємств, бо хто ж має платити за кожну хвору дитину.


 Поділитися