MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Участие в акциях протеста полезно для здоровья.

09.04.2003   
Сергій Федоринчик, керівник інфоцентру УЕА "Зелений світ"

Британские ученые утверждают, что участие в митингах, демонстрациях, забастовках и других акциях протеста очень полезно для здоровья. Так, ученые обнаружили, что у людей, регулярно участвующих в акциях протеста, реже развиваются психические расстройства, особенно те, которые связаны с реакцией на стресс.

Психологи из Университета Сассекса опросили 40 активистов различных английских общественных организаций, на счету которых было около 160 публичных акций протеста (начиная от забастовок на предприятиях и заканчивая кампаниями по борьбе с незаконной охотой на лис).

Все участники исследования единодушно заявили, что они воспринимают окружающую действительность спокойнее, чем другие люди, и связали это с чувством коллективизма, развитию которого способствуют массовые мероприятия протеста, сообщает МедВестник.

Кроме того, ученые обнаружили, что опрошенные ими люди реже испытывают приступы депрессии и беспокойства, чем среднестатистические граждане Великобритании.

Авторы исследования решили воздержаться от каких-либо попыток объяснения обнаруженного ими феномена с точки зрения научных теорий. "Мы, конечно, можем сказать, что регулярное участие в коллективных митингах вызывает у людей чувство эйфории, которое повышает их жизненный тонус", – заявил доктор Джон Друри, один из членов исследовательской группы. Однако, по его словам, объяснить происходящее на более серьезном уровне намного сложнее.

Корреспондент.net

Коментар: На цю інформацію звернув увагу Вадим Гончарук (громадська організація "Інтер-Еко") і надіслав її в розсилку {EnviroHealth}, присвячену питанням зв’язку довкілля та здоров’я. Проте, на мою думку, ця інформація має ширше суспільне значення.

Так склалось, що органи влади в Україні здебільшого ставляться до демонстрацій, пікетів та інших масових заходів зы значною недовірою. Факти протидії – заборон, обмежень, дії ОМОНу не є рідкими. При такому ставленні кожний масовий демократичний захід стає великим стресом і для органів влади, і для його організаторів.

Враховуючи наведені наукові дані, можна зрозуміти, чому в країнах Західної Європи масові демократичні заходи є для керівників місцевої влади набагато меншою проблемою, ніж футбольні матчі чи пробки в дорожньому русі. Вони давно помітили, що після того як люди вихлюпнули свої протести, вони заспокоюються, а політики, одержавши ці добре помітні сигнали, коригують свої дії і виступи.

І там органи місцевої влади не хочуть створювати собі стреси навмисно, бо вважають себе не політичними діячами, а господарниками, на конкурсній основі обраними громадянами.

Демократія є здоровим способом життя, тільки суспільного.

З тими ж, хто намагається використати ці можливості в нездорових цілях, розбираються поліція і суд, але не влада. Владі в голову не спаде організувати напад "анархістів" з військовою виправкою на політичну опозицію. Вона охорону масових заходів забезпечує, а не репресії.

Отже, взявши курс на інтеграцію з Євросоюзом, на це треба зважати і органам місцевої влади в Україні.

Сергій Федоринчик, керівник інфоцентру УЕА "Зелений світ"

 Поділитися