MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

До дискусії щодо можливої військової операції проти Іраку.

09.04.2003   
Олександр Степаненко, м.Чортків
Автор розчарований розважливістю і, навіть, до певної міри байдужістю правозахисників до цієї проблеми. Ще більш розчарований цинізмом В. Буковського. обнаружило серьезную проблему, которая до последнего времени находилась на периферии интереса юридического сообщества. Считалось, что вопрос компетенции достаточно урегулирован законодательством. Но, как оказалось, правила распределения компетенции больше базируются на сложившейся практике, чем на четких определениях закона.

Днями по електронній пошті пробігла кампанія ланцюгового збору підписів проти початку війни з Іраком. Цікаво, що дехто з наших шанованих колег по громадському руху відмовився підтримати її, мотивуючи власне небажання небезпекою стати жертвою навали комп’ютерних вірусів і т. званого "спаму". Такі ланцюгові кампанії, буцімто, провокуються хакерами з метою отримання великої кількості працюючих електронних адрес в якості майбутніх об’єктів для своїх забав... Не буду сперечатися, можливо, так і є. І все ж – ані моєму життю, ані життю моїх дітей, на щастя, не становлять жодної загрози рекламний "спам" та інтернет-віруси. Чого не скажеш про "гума-

нітарні бомби" і "розумні крилаті ракети", що от-от почнуть падати на голови людей, які винні лише у тому, що народилися у країні з одіозним політичним режимом (подібних до нього, до речі, у світі – кілька десятків) і у регіоні, що так спокусливо для багатьох пахне... Великою Нафтою. А тому, незалежно від того, чи обернеться це вірусною атакою, чи ні, я хочу хоч чимось допомогти цим нещасним людям! І – не можу скрити свого розчарування тією... розважливістю. Ще більш розчарований цинізмом В. Буковського. Його репліки з останнього числа "ПЛ" маю на увазі... Погоджуюсь майже з усіма міркуваннями, що висловлені Є. Захаровим та І. Сухоруковою у тому ж числі. Лише – на реформування ООНу вже нема часу. Гадаю, що заява усіх скільки-небудь причетних до правозахисного руху людей повинна з’явитися негайно. Було б добре, якби вдалося (ДУЖЕ ШВИДКО!!!) обговорити її у електронному форматі, адже цейтнот очевидний – завтра може бути пізно. Бачу сенс у тому, аби закцентуватися на 2 – 3-х головних конкретних положеннях. Приміром:

Війна становить загрозу правам людини в регіоні і світі, вона буде розвитком ганьби і безрезультатності афганської військової авантюри 2001 року.

Ніхто не вправі ризикувати життям мирних людей.

Військова сила не може бути універсальним засобом розв’язання міждержавних проблем – є, і достатньо ефективні, інші.

Міжнародні угоди і повноваження ООН повинні шанувати усі держави, а демократії – у першу чергу.

 Поділитися