MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення харків’ян до Уповноваженого з прав людини ВР.

09.04.2003   
Звернення харків’ян до Уповноваженого з прав людини ВР. Неочікувана жорстокість вироку Голосіївського місцевого суду Києва щодо фігурантів "справи 9 березня", коли вісімнадцятеро молодих людей після майже дворічного перебування у слідчому ізоляторі одержали від двох до п’яти років ув’язнення за сутичку з правоохоронцями під час демонстрації протесту, на нашу думку, є глибоко аморальною

Уповноваженому Верховної Ради
з прав людини п. Ніні Карпачовій

Неочікувана жорстокість вироку Голосіївського місцевого суду Києва щодо фігурантів "справи 9 березня", коли вісімнадцятеро молодих людей після майже дворічного перебування у слідчому ізоляторі одержали від двох до п’яти років ув’язнення за сутичку з правоохоронцями під час демонстрації протесту, на нашу думку є глибоко аморальною. Бо з одного боку демонструє нам, всьому суспільству, що влада, яку ми собі обрали, не збирається не те що зважати на здоровий глузд та на нашу думку про її діяльність після обрання, а не бажає навіть чути і бачити незгодних з нею громадян України. А з іншого – що в своєму небажанні влада нестримна, безжальна, свавільна та, якщо поки-що і не триєдина, то принаймні вже двоєдина (виконавча із судовою).

І дійсно, подібне до того, що чинилося в Києві 9 березня 2001 року (і навіть в значно більших масштабах) ледь не щотижня відбувається в різних демократичних країнах. Приміром – протести "антиглобалістів". Але ніде в світі учасників та навіть організаторів тих протестів та сутичок з поліцією не тягнуть до криміналу (а якби хтось і спробував, то його швидко би "випра-вив" суд); ба більше, громадськість уважно роздивляється по тому, чи не застосовували, вгамовуючи розбишак, зайвої сили озброєні кийками, треновані та захищені щитами й шоломами правоохоронці. У нас же навпаки, нас намагаються привчити до того, що "недоторканна" міліція може невиправдано та безкарно гамселити старих, жінок, депутатів, навіть – депутатів-жінок: хай, такі-сякі, не протестують проти влади! І з цим погоджується суд, суд держави, яка декларувала свій європейський вибір!!!

Заважаючи громадянам висловлювати негативні думки про себе деінде, окрім їхніх власних кухонь та "милостиво дозволених" заміських лісопарків, влада 9 березня позаторік свідомо йшла на протистояння, про що свідчить дислокація та спорядження того дня правоохоронців. Тож інакше, як свідомою спробою залякати громадян України, "застерегти" їх від подальшої участі в акціях політичного протесту, кваліфікувати безглуздо суворий вирок дійовим особам лише однієї із сторін неминучого той день конфлікту просто не можливо. Ми обурені тим, що утримувані нашім коштом чиновники, силовики та судді намагаються вганяти нас у лякливу покору, і вважаємо ганебним рішення Голосіївського місцевого суду Києва у "справі 9 березня".

м. Харків,

05.01.2003 р.

Від редакції:Під цим зверненням поставили свої підписи десятки харків’ян. Людям небайдужа доля ув’язнених хлопців. Владі, як ми бачимо, "начхати" і на нашу думку, і на те, як ця влада виглядає.

Закликаємо читачів "ПЛ" підтримати наше звернення. Сподіваємось, що спільні зусилля всіх чогось варті.

 Поділитися