MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкритий лист громадського комітету "Український Севастополь".

17.04.2003   
Приводом послужила публікація статті відомого кримського мізантропа і україноненависника "Ми повернемося до тебе, Батьківщина! Замітки з конгресу співвітчизників у Москві" ("Кримська правда" 27 жовтня 2001 р.), де стверджується, що ні української нації, ні української мови не існує. Автори вважають, що завдяки невиконанню своїх обов’язків відповідними органами, у нас в державі продовжується інформаційна громадянська війна.

Інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна"

Прокурору АРК

Державному комітету з питань інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України

Комітетові з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України Представнику Президента в АРК

Спілці журналістів України Комісії з журналістської етики

Відкритий лист

Нещодавно агентство "Інтерфакс-Україна" опублікувало інформацію про те, що три мешканці Криму подали до місцевого суду Сімферополя позов про захист честі, національної гідності і відшкодування морального збитку на газету "Крымская правда" і її редактора Михайла Бахарєва.

Приводом послужила публікація статті відомого кримського мізантропа і україноненависника "Ми повернемося до тебе, Батьківщина! Замітки з конгресу співвітчизників у Москві" ("Кримська правда" 27 жовтня 2001 р.), де стверджується, що ні української нації, ні української мови не існує. У позові до місцевого суду сказано, що згадані твердження "є наклепом на весь український народ", ганьблять Україну, принижують честь і національну гідність позивачів.

Небажання владних органів створити моральну атмосферу, за якої такі нелюдські публікації стали б неможливими, пасивність громадських і професійних організацій щодо існуючої проблеми кримського расизму, призвело до появи чергового паплюження українського народу згаданою газетою.

Користуючись послугами інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна", яке має репутацію одного з найбільш авторитетних й компетентних постачальників оперативної та об’єктивної інформації, 26 липня ц.р. газета "Крымская правда" опублікувала текст його повідомлення про заклик до відновлення історичної справедливості стосовно борців за свободу і незалежність України — членів ОУН і вояків УПА, під заголовком "Выродков хотят сделать героями".

На погляд членів Громадського комітету "Український Севастополь", цим дискредитується репутація інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна", ґвалтується споживач інформації, порушуються моральні і етичні норми суспільної поведінки та кодекс поведінки журналіста. Очевидно, що порушені суто професійні правила про неприйнятність редакційної обробки матеріалів, які приводять до фальсифікації змісту, а також про те, що новини, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного.

На нашу думку, Спілці журналістів України, членом якої досі є п. Бахарєв (!) та Комісії з журналістської етики слід створити прецедент, який унеможливив би появу подібних расистських матеріалів як на шпальтах сумнозвісної газети, так і у інших виданнях України, які повинні були б дотримуватися Законів України, що регулюють діяльність в інформаційній сфері, і виключити Бахарєва із свого складу за недотримання професійних норм, тобто за непрофесійність. На наш погляд, це є справою журналістської честі.

Отже, відсутність відповідальності журналістів, насамперед перед нашим суспільством, та відсутність журналістської корпоративної солідарності призвели розбещених свободою слова журналістів, які все ще сповідують принципи homo sovetiсus , до свободи дезінформації, жертвою якої є пересічні слухачі, читачі та глядачі.

Ми свідомі того, що, завдяки невиконанню своїх обов’язків відповідними органами, у нас в державі продовжується інформаційна громадянська війна. Очевидно, що держава повинна контролювати як державні органи, так і власний інформаційний простір задля недопущення фактів незаконного зловживання свободою слова з метою розпалення міжнаціональної та міжрегіональної ворожнечі всередині однієї країни.

Вимагаємо від владних та громадських органів вжиття необхідних заходів задля неприпущення подібних ганебних фактів в українській журналістиці та інформаційній сфері і притягнення до судової відповідальності М. Бахарєва та газети "Крымская правда" за розпалення міжнаціональної та міжрегіональної ворожнечі.

Громадський комітет "Український Севастополь",

1 серпня 2002 р.

 Поділитися