MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Виконавчий редактор звіту "Фрідом Хаус" Карен Карлекар розповіла про роботу над звітом кореспондентці Української служби Бі-Бі-Сі Наталці Маковійчук-Скофенко.

04.12.2003   
Бі-Бі-Сі: Яка динаміка спостерігається зі свободою слова в Україні?
К.Карлекар: В останні кілька років в Україні простежується погіршення стану з засобами масової інформації, і цього року ми вирішили, що настав час вперше перевести її до категорії країн, де засоби масової інформації вважаються невільними. Тут посилюється тиск держави на мас-медіа, і Україна, можна сказати, заслужила називатися невільною у цьому плані.
Бі-Бі-Сі: Які категорії враховуються при визначенні стану зі свободою слова у країні?

К.Карлекар: Перший аспект – це правове поле, що включає закони і норми, які можуть бути використані проти мас-медіа. Другий аспект – це політичний вплив, і третій – економічний вплив на засоби масової інформації. Ми аналізуємо стан в усіх цих категоріях.

Бі-Бі-Сі: Які є серйозні конкретні вияви проблем зі свободою слова в Україні?

К.Карлекар: Один із прикладів – це недостатні зусилля з боку уряду для розслідування випадків вбивства чи переслідування журналістів. Це тривала проблема в Україні. Справа Гонгадзе – найбільш відома, але є інші випадки смерті журналістів за загадкових обставин, які не розслідувані. Крім того, продовжується державна цензура на телебаченні, переслідування незалежних засобів інформації і нерівність умов діяльності мас-медіа під час виборів.

Бі-Бі-Сі: На вашу думку, що є найбільшою проблемою для України, подолавши яку, вона може вийти з кола країн, де засоби масової інформації – невільні?

К.Карлекар: Основна проблема полягає в уряді. Ставлення уряду до преси – це головний фактор. Журналісти завжди пишуть статті, критикуючи уряд, але це дуже складно, якщо уряд має вороже ставлення до мас-медіа.

http://pravda.com.ua/archive/2003/may/1/news/9.shtml
http://bbc.co.uk/ukrainian/news2.shtml
 Поділитися