MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Тетяна Горячова: не зв’язувати цей злочин з моєю діяльністю не можна

05.12.2003   
Бути незалежним журналістом в Україні небезпечно для життя, про це не раз ішла мова у звітах Ради Європи та інших правозахисних організацій. Один з прикладів – доля Тетяни Горячової. Вона стала одним із лауреатів Міжнародної жіночої медіа-фундації, що заснована у США. Такою премією нагороджують журналісток, які продемонстрували надзвичайну силу характеру, незважаючи на цензуру, напади і погрози. Серед лауреатів цього року також Маріелос Монзон з Гватемали, Анне Гарелс з Америки і Магдалена Руїс Гіназу з Аргентини.

Тетяна Горячова – головний редактор газети "Бердянск Деловой", їй 36. Вона займалася розслідуванням корупції, коли в січні минулого року невідомий вихлюпнув їй в обличчя розчин соляної кислоти.

Тетяно, що Ви відчули, коли дізналися про те, що стали лауреатом міжнародної премії?

– Для мене це несподіванка. Я в шоку, бо прекрасно розумію, що в Україні є досить багато журналістів, зокрема і жінок, досить іменитих, досвідчених і талановитих, зокрема і тих, хто працює в екстремальних умовах, які гідні такої нагороди.

– А як Ви себе почуваєте зараз, я знаю, що Ви лікувалися в Америці?

– Так, дійсно у жовтні минулого року я була в Сполучених Штатах. Спонсором був IREX-Промідіа, штаб-квартира у Вашингтоні і IREX-Промідіа Київ, яким керує Тим О’Коннор. Я дуже вдячна цим людям. Ця поїздка була можливою завдяки колишньому редактору "Лос-Анжелес Таймс," професору журналістики Хелу Фостеру і досить впливовому спонсору, який зміг оплатити консультації і діагностику в клініці в Далласі. Зараз мій зір у нормі, праве око бачить на 100 відсотків, ліве лише на 60, але лікар, який мене оглядав у Даллаській клініці, авторитетно заявив, що погіршень на лівому оці не буде, втім як і покращень.

– Як просувається слідство у Вашій справі? Чи відомо, що саме було причиною нападу?

– Зараз справу не закрито і слідство ще триває. Злочинець, якого підозрюють у нападі на мене, зник. Одна із версій, що це молодий 30-тирічний наркоман і його шукають. Моя ж точка зору така: не зв’язувати цей злочин з моєю діяльністю не можна. Так збіглось, що цей напад стався в період передвиборчої кампанії.

– А Ви займалися проблемою корупції?

– Так, я писала про корупцію в місцевих органах влади, це стосується міста Бердянська. Чотирьох чиновників міського виконавчого комітету рішенням суду, Запорізького суду, районного суду і Бердянського суду, було визнано корупціонерами і цьому були присвячені чотири мої публікації.

– За кордоном часто говорять, що в Україні немає справжньої свободи слова. А як гадаєте Ви?

– Я вважаю, що свобода слова в Україні є, але її жорстоко переслідують і те, що сталося зі мною, є прикладом того.

Мар’яна Драч, Радіо Свобода, 12.05.2003, http://radiosvoboda.org
 Поділитися