MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Безробіття на Тернопільщині.

09.12.2003   
Олександр Степаненко
Загалом на Тернопільщині на 1 січня 2003 року нараховується 43 876 незайнятих громадян – інформує обласна служба зайнятості.
Днями мені зателефонувала наша колега по “Зеленому Світу”, викладач педагогічного коледжу, і з сльозами розповіла про ту кризову ситуацію, у якій знаходиться її сім’я. Обидві доньки разом зі своїми чоловіками – усі мають освіту – вже тривалий час не можуть знайти роботи. У сім’ї ж – двоє маленьких дітей.

Справді, у невеликому містечку, де зупинилися майже всі промислові підприємства, працевлаштування останнім часом стало головною проблемою багатьох людей. За неофіційними даними, біля чверті населення міста перебуває за кордоном на тимчасових заробітках. Можна вважати сформованим місцевий тіньовий ринок праці, адже значна кількість працедавців приховують від державних служб інформацію про наявність у них вільних робочих місць. В результаті за те, аби отримати роботу продавця, листоноші, оператора комп’ютера, санітарки і т.і. часто потрібно дати немалого хабаря...

А загалом на Тернопільщині на 1 січня 2003 року нараховується 43 876 незайнятих громадян – інформація обласної служби зайнятості. Незважаючи на перевиконання майже усіх показників “Програми зайнятості населення Тернопільської області на 2002 рік” рівень безробіття порівняно з кінцем 2001 року зріс на 7,8%. Жінки із загального числа осіб зі статусом безробітного становлять майже 57 %, молоді люди – 23,6%. Рівень безробіття на Тернопільщині – один з найвищих в Україні. У минулому році він становив 13,9%, що вище загальноукраїнського (9,8 %) і менше, ніж у Чернівецькій, Житомирській, Закарпатській областях. За сприяння структур обласної служби зайнятості на протязі минулого року працевлаштовані 23 650 осіб, 5 тисяч залучалося до громадських робіт, ще 975 чоловік отримали одноразову допомогу для організації підприємницької діяльності. За офіційними результатами перевірок, підприємствами у 2002 році подано інформацію тільки щодо 64,2% наявних вакантних посад ( показник 2001 р. – 48%). Невідомо, чи застосовуються будь-які карні заходи за порушення працедавцями законодавства про зайнятість. Як, зрештою, ніким не опрацьовуються статистичні дані щодо правопорушень, скоєних безробітними.

На виконання заходів із соціального захисту незайнятого населення області минулого року витрачено 38 млн. бюджетних гривень – це еквівалентно річному бюджету середнього аграрного району. Цікаво, що основну частку коштів, майже 35 млн., поглинули фінансові допомоги з безробіття. Навіть за таких умов отримали їх тільки 68,8 % безробітних. На потреби професійного перенавчання витрачено усього 1 млн. 266 тисяч. Планується невелике збільшення цієї суми у наступному році.

Чергову оптимістичну “Програму зайнятості населення області” обласною радою ухвалено майже одноголосно...
 Поділитися