MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Харкові 29 березня – 2 квітня відбувся семінар „Моніторинг і захист свободи преси й інших прав і свобод людини в Україні“

10.12.2003   
Майя Крюкова, м.Харків
Семінар проводила Харківська правозахисна група за підтримки Посольства США в Україні. В семінарі взяли участь представники 83 різноманітних організації, які займаються правозахистом.

Семінар проводила Харківська правозахисна група за підтримки Посольства США в Україні.

90 учасників семінару прибули до Харкова з різних регіонів України і представляли 83 різноманітних організації, які займаються правозахистом. Тому тема, яка була обозначена, була дуже цікава для усіх. Мабуть, це і було причиною того, що на семінарі не було байдужих.

Вступна лекція Романа Романова „Введення в концепцію прав людини“ (Основні терміни і концепції. Класифікація прав людини. Три покоління прав людини. Існуючі протиріччя), доповідь керівника ХПГ Є.Захарова „Що таке захист прав людини“ (Механізми захисту. Конституційний захист. Судовий захист. Міжнародний захист. Захист прав людини неурядовими неприбутковими організаціями. Принципи правозахисної активності. Процедури захисту прав людини неурядовими організаціями. Проведення акцій і кампаній. Взаємодія неурядових організацій) жваво обговорювались. Була безліч запитань і до Людмили Клочко, яка розповіла про роботу громадських приймалень правозахисних організацій. Справа в тому, що в своїй повсякденній роботі практично кожний працівник громадської організації стикається з будь-якими проблемами стосовно організації прийому громадян. Тому лекція на цю тему була дуже своєчасною, тим більш, що вона зробила зрозумілими більшість запитань, які виникають перед працівниками приймалень.

Учасники тренінгу були розподілені на 4 робочих групи відповідно від того, яку основну проблему вирішує організація. Треба зазначити, що в семінарі брали участь представники самих різних громадських організацій, діяльність яких поширювалась на різні верстви населення, від інвалідів на візках до підприємців. Були представники телерадіокомпаній м. Сімферополя, м. Тернополя, м. Харкова, журналісти газет та журналів м. Калуша, м. Одеси, м. Чернігова, м. Житомира, м. Миколаєва, м. Львова.

Відповідно до цього і теми для кожної групи були різні: „Поліпшення доступу до правосуддя“ – модератор Роман Романов; „Проведення кампанії на захист свободи слова та на поліпшення доступу до урядової інформації“ – модератор Євген Захаров; „Проведення кампанії проти катувань і жорстокого поводження (катування і жорстоке поводження під час затримання, арешту і попереднього слідства; умови утримання в установах виконання покарань; катування і жорстоке поводження в армії)“ – модератори Аркадій Бущенко і Людмила Клочко. Таким чином, всі учасники семінару мали можливість більш ефективно вирішувати саме ті питання, яки стосуються саме їх організацій.

Але було одне питання, яке цікавило всіх учасників, мабуть, в рівній мірі. Це – проведення моніторингу прав людини. Для проведення цього тренінгу організатори семінару запросили тренерів Гельсінського фонду по правам людини, які водночас є і авторами посібника „Моніторинг прав человека“, видавництво Варшава, Польща. Цей посібник – результат зусиль великого колективу експертів.

Представники Польщі Ежи Сватон, Марцена Рафальська, Вогна Хмелевська, Славомір Цибульській – досвідчені тренери, які провели цей тренінг на дуже високому рівні. Недарма цей тренінг одержав найбільш високі оцінки присутніх: з можливих 12 „Моніторинг з прав людини“ одержав оцінку 10,9; моніторинг „Крок за кроком“ – 10,5; „Аналіз законодавства“ – 11,02; „Техніки збору інформації“ – 11,06; „Обробка даних, оцінка зібраної інформації“ – 11,01; „Логіка моніторингу“ – 11,21.

Тренінг проводився також по групах, а в самих групах всі учасники були розділені по командам. Такім чином, кожний брав активну участь в роботі. Потім результати роботи кожної команди обговорювались, виявлялись недоліки, відмічались цікаві знахідки кожної команди. Ці обговорення проходили дуже жваво, кожний висловлював своє бачення вирішення питань. Мабуть тому, що ця частина програми була дуже корисною для всіх, хто займається практичним правозахистом, тренінг одержав такі високі оцінки учасників.

Взагалі, проведення такого семінару є дуже корисним ще і тому, що це дає його учасникам можливість знаходити партнерів для виконання ? рантових проектів серед регіональних правозахисних організацій. Тім більш, що проблемі регіонів найчастіше є проблемами всеукраїнськими. І виявлення цих проблем потребує вироблення нової стратегії дій та співпраці різних недержавних організацій.

Учасники семінару були розташовані в центральному готелі міста, тому мали можливість не тільки спілкуватись між собою в вільний час, а і ознайомитись з містом, його архітектурою, садом імені Шевченка.

Всі учасники одержали велику кількість літератури та інформаційного матеріалу, які є надзвичайно потрібними в роботі організацій. Це видання Харківської правозахисної групи і матеріали по моніторингу, які експерти-тренери надали кожному учаснику.

На початку семінару вступне слово висловила Джанет Демірей, радник Відділу преси, освіти і культури посольства США в Україні та представник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Алла Мукшименко.

Для мене особисто найбільш важливими були тренінги по проведенню моніторингу. Я отримала багато нової інформації, було й таке, про що я чула уперше. Я сподіваюсь, що ці знання допоможуть нам проводити дослідження (моніторинги) на більш високому професійному рівні, що неминуче позитивно позначиться і на тих, кому ми надаємо допомогу. Спілкування з тими, хто має великий досвід правозахисної роботи надає мені наснаги на подальшу, більш активну, роботу.

Особливо мене вразило знайомство з керівником Вінницької громадської організації соціального захисту „Паросток“ пані Іриною Саранчою. Ця маленька, тендітна, але така мужня жінка, сама інвалід, допомагає відстоювати право на повноцінне активне життя інвалідам на колясках. Яскравий приклад тому – участь інвалідів на візках у виборах, коли їх вперше побачило усе місто.

 Поділитися